Mladi ugostitelji i hotelijeri ukrstili znanja na regionalnom gastro natjecanju u Vodicama

Pratite nas i na društvenim mrežama:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Oko 50 učenika iz 18 škola južne Hrvatske danas i sutra pokazat će svoje znanje u ukupno osam disciplina ugostiteljstva i hotelijerstva na regionalnom gastro natjecanju koje se održava u hotelu Olympia u Vodicama.

– Natjecanje je koncipirano u osam disciplina podijeljenih u dvije vrste. Prvih pet su ugostiteljske – pripremanje menija, posluživanje menija, pripremanje hladnog slanog odnosno slatkog eksponata i pripremanje barskih mješavina –  kratke koktele čije su recepture prisutne na kartama diljem svijeta, a drugi dio su ‘long drink’ kokteli koje učenik zajedno s mentorom osmišljava sam za tu prigodu. Iduće tri discipline su poslovanje recepcije, poslovanje putničke agencije i predstavljanje turističke destinacije u kojoj učenici trebaju kroz prezentaciju istaknuti određenu vrstu turizma vezano za Šibensko-kninsku županiju, odnosno određene točke vezane za nju, objašnjava ravnateljica Turističko-ugostiteljske škole Šibenik Senka Dodig.

turisticka skola senka dodig 220217 2

Iz šibenske srednje škole prijavljeno je sedam učenika. Kuhar Grgo Bačelić za pripremanje menija, a konobar Stipe Fistonić pobrinut će se za posluživanje. Katarina Matas pred žiri će donijeti hladni slani izložak, Ante Samodol okušat će se u pripremi barskih mješavina, a poslovanje recepcije pokušat će najbolje prezentirati Ana Peran. U kategoriji poslovanja putničkih agencija natječe se Marija Burjanek iz Šibenika, dok će Fabijan Dodik nastojati najbolje predstaviti turističko mjesto odnosno destinaciju.

turisticka skola barmeni 220217 18 turisticka skola barmeni 220217 2

Među prvim prezentacijama danas su bili kokteli. Član žirija Tomislav Stančić kaže kako pravila naizgled djeluju jednostavna, ali zapravo su vrlo kompleksna.

turisticka skola barmeni tomislav stancic 220217 1

– U prvom modulu ocjenjujemo tehnički rad, znači da li učenici prate recepturu koktela, da li su napisali dobru recepturu, kako rade, da li sve dobro izgleda… Izgled, okus i miris koktela ocjenjuju se u drugom dijelu natjecanja pripremanja barskih mješavina, gdje učenici sami s mentorima smišljaju koktel, objašnjava Stančić.

turisticka skola barmeni tomislav bilus beli 220217 2 turisticka skola barmeni 220217 5

Sat vremena učenici su imali za osmišljavanje recepata, a onda je započela priprema jela u kuhinji. Zvonimir Dujmović iz srednje škole Tin Ujević otkrio nam je s koja će četiri slijeda jela pokušati osvojiti žiri.

– Za predjelo pripremam kozice u koktel umaku, juhu od leće i đumbira, glavno jelo je ramstek, a desert ledeni biskvit. Pomoćnik mi je tu, pomaže u svemu što trebam i nadam se dobrom uspjehu, govori Zvonimir koji završava treći razred.

turisticka skola kuhari 220217 2 turisticka skola kuhari 220217 3

Tko je i koliko sreće imao u pripremi i prezentaciji jela i barskih mješavina, a tko je najbolje osmislio predstavljanje turističke destinacije, najbolje odradio posao na recepciji ili ugovorio posao u putničkoj agenciji, bit će poznato sutra kada završava regionalno gastro natjecanje.

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.