Mladi ugostitelji i hotelijeri ukrstili znanja na regionalnom gastro natjecanju u Vodicama

Oko 50 učenika iz 18 škola južne Hrvatske danas i sutra pokazat će svoje znanje u ukupno osam disciplina ugostiteljstva i hotelijerstva na regionalnom gastro natjecanju koje se održava u hotelu Olympia u Vodicama.

– Natjecanje je koncipirano u osam disciplina podijeljenih u dvije vrste. Prvih pet su ugostiteljske – pripremanje menija, posluživanje menija, pripremanje hladnog slanog odnosno slatkog eksponata i pripremanje barskih mješavina –  kratke koktele čije su recepture prisutne na kartama diljem svijeta, a drugi dio su ‘long drink’ kokteli koje učenik zajedno s mentorom osmišljava sam za tu prigodu. Iduće tri discipline su poslovanje recepcije, poslovanje putničke agencije i predstavljanje turističke destinacije u kojoj učenici trebaju kroz prezentaciju istaknuti određenu vrstu turizma vezano za Šibensko-kninsku županiju, odnosno određene točke vezane za nju, objašnjava ravnateljica Turističko-ugostiteljske škole Šibenik Senka Dodig.

turisticka skola senka dodig 220217 2

Iz šibenske srednje škole prijavljeno je sedam učenika. Kuhar Grgo Bačelić za pripremanje menija, a konobar Stipe Fistonić pobrinut će se za posluživanje. Katarina Matas pred žiri će donijeti hladni slani izložak, Ante Samodol okušat će se u pripremi barskih mješavina, a poslovanje recepcije pokušat će najbolje prezentirati Ana Peran. U kategoriji poslovanja putničkih agencija natječe se Marija Burjanek iz Šibenika, dok će Fabijan Dodik nastojati najbolje predstaviti turističko mjesto odnosno destinaciju.

turisticka skola barmeni 220217 18 turisticka skola barmeni 220217 2

Među prvim prezentacijama danas su bili kokteli. Član žirija Tomislav Stančić kaže kako pravila naizgled djeluju jednostavna, ali zapravo su vrlo kompleksna.

turisticka skola barmeni tomislav stancic 220217 1

– U prvom modulu ocjenjujemo tehnički rad, znači da li učenici prate recepturu koktela, da li su napisali dobru recepturu, kako rade, da li sve dobro izgleda… Izgled, okus i miris koktela ocjenjuju se u drugom dijelu natjecanja pripremanja barskih mješavina, gdje učenici sami s mentorima smišljaju koktel, objašnjava Stančić.

turisticka skola barmeni tomislav bilus beli 220217 2 turisticka skola barmeni 220217 5

Sat vremena učenici su imali za osmišljavanje recepata, a onda je započela priprema jela u kuhinji. Zvonimir Dujmović iz srednje škole Tin Ujević otkrio nam je s koja će četiri slijeda jela pokušati osvojiti žiri.

– Za predjelo pripremam kozice u koktel umaku, juhu od leće i đumbira, glavno jelo je ramstek, a desert ledeni biskvit. Pomoćnik mi je tu, pomaže u svemu što trebam i nadam se dobrom uspjehu, govori Zvonimir koji završava treći razred.

turisticka skola kuhari 220217 2 turisticka skola kuhari 220217 3

Tko je i koliko sreće imao u pripremi i prezentaciji jela i barskih mješavina, a tko je najbolje osmislio predstavljanje turističke destinacije, najbolje odradio posao na recepciji ili ugovorio posao u putničkoj agenciji, bit će poznato sutra kada završava regionalno gastro natjecanje.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.