MOST se i dalje smatra snagom pa su Grmoja i Bulj promovirali reforme pred svojim ljudima u Šibeniku

Demografija je očito tema broj jedan u Hrvatskoj pa su pred otprilike dvadesetak MOST-ovaca iz Šibenika i županije svoje govore na tu, ali i ostale teme održali Nikola Grmoja i Miro Bulj u sklopu programa Pokret ostanka. Demografija je u slučaju MOST-a šira tema pa su se dohvatili reformi javne uprave, pravosuđa i gospodarstva.

– Pokret ostanka je šira platforma koja obuhvaća sve zakonske inicijative kojima je cilj zadržati ljude u Hrvatskoj jer, kao što smo već govorili, demografske mjere to ne mogu napraviti. Najbolja demografska mjera je dobro plaćen posao i u tom smjeru mi nudimo 28 mjera za rasterećenje poduzetnika – istaknuo je Grmoja.

Isto tako MOST nudi reformu javne uprave čime bi državni aparat učinili manjim i efikasnijim te na usluzi građanima i poduzetnicima.

– Svi znamo i da je pravosuđe rak-rana hrvatskog društva i u tom smjeru nudimo kompletnu reformu pravosuđa. To je skup svih mjera kojima nastojimo zadržati ljude u Hrvatskoj i želimo pokazati da Hrvatska može bolje i da Hrvatska može drugačije – poručio je Grmoja.

Dalmatinska zagora je zaboravljena i iz nje je od 2011. godine iselilo 26 tisuća ljudi, naglasio je saborski zastupnik Miro Bulj.

– Kolega Ante Pranić i ja ponudili smo rješenje u kojem smo pozvali sve gradonačelnike i načelnike, međutim, većina ih se čak nije niti odazvala jer su pod stranačkom stegom. Država je centralizirana, zaboravljena je Dalmatinska zagora, zaleđe, otoci… Ne koristimo naše potencijale i resurse kao što je naše more. Naši briselski činovnici nemaju snage da proglase isključivi gospodarski pojas. Dok stranci love našu ribu i prodaju je nama, našim ribarima se mjeri okno mreža – nabrajao je Bulj pred malobrojnim MOST-ovcima.

miro bulj most

Situacija je, dodaje, katastrofalna i nema političke snage i hrabrosti da se nešto promjeni. Pokret ostanka nudi te mjere.

– Most već više od godinu i pol dana inzistira na proglašavanju isključivo gospodarskog pojasa kao jednog od ključnih nacionalnih i internacionalnih resursa, a to čak i od nas traži i Europska komisija. Mi imamo jedan ogroman problem u Dalmatinskoj zagori, a i u cijeloj Hrvatskoj. Naime, istraživanje pokazuju da 81 posto više mlijeka uvozimo, a dogodine čak više nećemo imati proizvodnju mlijeka. Pad stoke, naročito muznih krava je enorman – otkrio je Bulj.

Hrvatskoj, smatra, treba spoj Dalmatinske zagore, otoka i priobalja i tek tada će nam se isplatiti turizam. Kako kaže, imaju mjere i rješenja, koja spominju čak i visoki političari, a koji priznaju da MOST jedini ima program-

– Nadamo se da će ih prihvatiti da što prije zajedno krenemo u spas ovoga što je ostalo. Dalmatinska zagora je prazna, sva ognjišta su pogašena, škole su prazne, ne čuje se više dječji plač u rodilištima, nego sve više i više plač roditelja na autobusnim kolodvorima kada im djeca odlaze. Činjenica je da su dvije trećine Hrvatske prazne i Most je rekao da je dosta takvoj politici. Pozivamo sve, i stručnjake i obične ljude da nam se priključe i daju malo zamaha jer mi sami nećemo moći sve ostvariti – poručio je Bulj.

Na kraju je rekao da je činjenica kako je Šibensko-kninska županija dobila drugu najjaču političku opcije, a riječ je, naravno, o MOST-u.

– I zato zajedno moramo jurišati i graditi priču jer nas je narod izabrao. Otkad smo došli na političku scenu po prvi put je zbog 12 hrabrih ljudi pala Vlada. Hrabro prozivam političke elite i kažemo ne foteljama. Nama je dosta političara koji gledaju svoje privatne interese pod krinkom domoljublja, a zapravo su opljačkali narod do bola. Imamo jedan od najboljih programa, a to je Pokret ostanka – zaključio je Bulj.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.