Uzalud polagali nade u slovenski Impol

Mostarski Aluminij više ne postoji! Kao ni elektroliza koju im je, umjesto TLM-u, financirala hrvatska Vlada

Posrnula mostarska kompanija Aluminij isključena je s napajanja električne energije i nastao je potpuni mrak čime je označen njezin kraj, javlja HRT. Takvim nekontroliranim gašenjem značajan dio pogona Elektrolize bit će zauvijek izgubljen za mogućnost eventualne obnove rada. Podsjetimo, tvornica u Mostaru, odnosno tada suvremena Elektroliza, 2007. godine izgrađena je novcem hrvatskih poreznih obveznika jer je tadašnja Vlada tako namjeravala osigurati sirovinu za šibenski TLM, koji je bez svog pogona elektrolize ostao granatiranjem bivše jugoslavenske armije na samom početku Domovinskog rata, 1991. godine.

Nakon što je tvornica u Mostaru obnovljena, potpisan je ugovor između HEP-a, TLM-a i Aluminija kojem je i struja isporučivana po povoljnijim uvjetima, da bi TLM imao osiguran primarni aluminij, ali po tržišnoj cijeni. Nekoliko godina potom izbila je afera pa su bivši direktror HEP-a, pokojni Ivan Mravak i nekadašnji potpredsjednik Sanaderove Vlade Damir Polančec optuženi da su, upravo kroz povlaštenu cijenu struje, Hrvatsku oštetili za oko 600 milijuna kuna. HEP je kupovao struju za 83 eura po megavatsatu, a prodavao Aluminiju za nešto manje od 23 eura.

U svakom slučaju, desetak godina trajala je agonija hercegovačkog diva s 900 zaposlenih, a HRT javlja i da su, prije dva dana, propali razgovori između bh. Vlade i predstavnika švicarskog Glencorea što je bio posljednji pokušaj za očuvanje kompanije. Švicarska kompanija tražila je nižu cijenu struje što je bio uvjet da Aluminij prestane gomilati gubitke, koji su veći od 200 milijuna eura. Vlada FBiH je, međutim, odbila takvu mogućnost.

Bilo je pokušaja da se poslovna suradnja uspostavi i sa slovenskim Impolom koji je uspješno, 2016. godine najprije iznajmio posrnuli šibenski TLM, pokrenuo proizvodnju, zaposlio radnike, a potom ga i kupio, krajem 2017. godine. Predstavnici IMPOL-a na čelu s predsjednikom Upravom Jernejom Čoklom bili su u Mostaru iz kojeg su najavili da će sa Slovencima krajem 2016. godine uspostaviti dugoročnu suradnju no to se, ipak, nije dogodilo.

Proteklih su dana, piše HRT, ispražnjeni pogoni u mostarskim Ljevaonici i Anodama, dok to nije bilo moguće učiniti u pogonima Elektrolize gdje su, zbog složenosti tehnološkog postupka gašenja elektrolitičnih ćelija u kojima se tali metal aluminija iz rude glinice trebala dva mjeseca i 25 milijuna eura za gašenje. Radnici su upozorili kako će se, nakon dva i pol sata, metal u ćelijama potpuno smrznuti i proizvodnju više nikada neće biti moguće pokrenuti.

Gašenje mostraskog Aluminija odrazit će se i na poslovanje Luke Ploče čijih je čak 20 posto kapaciteta posto bilo vezano uz tu kompaniju.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.