Možda vam nije važno odlazi li Pauk u Bruxelles, ali to će bitno odrediti HDZ-ovu političku dinamiku u Šibeniku

Šibenik: Održan županijski odbor HDZ-a 05.10.2018., Sibenik - Sastanak zupanijskog odboga HDZ-a Sibensko-kninske zupanije. Goran Pauk, Predsjednik HDZ-a Andrej Plenkovic. Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Sadašnji župan Goran Pauk u nedjelju će doznati svoju sudbinu. Političku i životnu. Naime, gdje će biti situiran u dogledno vrijeme, ovisit će o njegovu rezultatu na izborima za EU parlament. Premda je prilično visoko na listi, odnosno na sedmom mjestu, a HDZ bi trebao imati svojih sigurnih pet mandata, nije sigurno da će u ovoj turi ući u EU parlament. No, kako se šuška u kuloarima, vrlo lako bi mogao biti zamjena Karlu Ressleru ili Dubravki Šuici za koje su predviđene izvršne funkcije.

A to onda bitno mijenja političku dinamiku u Šibeniku…

Županovim odlaskom kreće preslagivanje političkih karata u Šibeniku budući da se samom kandidaturom za EU parlamentarca Pauk i javno odrekao funkcije nakon punih 12 godina. Jer, kako bi mogao tražiti fotelju župana kada želi otići u Bruxelles. Naravno, na dobro plaćenu sinekuru. A zanimljivo je da se na proteklim izborima borio za mandat pod sloganom ‘Uvik tu za vas’, stalno ponavljajući priču kako nije htio otići u Sabor.

Također, Pauk dobro zna da je trn u oku šefu županijske organizacije Nediljku Dujiću koji u njemu vidi jedinog iole značajnijeg političkog protivnika u županiji. Zato je i agitirao kod premijera Plenkovića za župana Pauka te ga ugurao na listu pored mnogih stranačkih usta gladnih nemalih šest tisuća eura mjesečno. Naprosto, želi ga se riješiti, što je nedavno, polu u šali, polu u zbilji, kazao na stranačkim tijelima pred Plenkovićem.

E sad, što će biti s foteljom župana?

Kao privremeno rješenje tu je Nikola Blažević, no on sigurno nije dugotrajna solucija i mogući kandidat na sljedećim izborima. Iz Knina je, nije dovoljno profiliran, a praktički još nije zavladao ni vlastitom organizacijom u Kninu.

Već  se dulje vrijeme govorka kako Dujić žarko želi postati župan. No, pitanje je koliku bi prolaznost imao… Zasad je šef Županijske skupštine, koja se sve više pretvara u lakrdiju. Nije ni čudno, šef županijskog HDZ-a i faktički njihova politički najjača figura, zapravo je sam sebe postavio na vjetrometinu, a ne snalazi se najbolje pod teškim udarcima oporbe.

Iako nerijetko uzima mikrofon i ulazi u verbalne okršaje…

Čini se kako je Dujić, ipak, shvatio da je bolje ne upuštati se u nepotreban rizik kandidaturom za župana. Ionako, HDZ uvijek ima gotovo istu računicu; kandidat za župana mora biti iz Šibenika, a potpora su mu ljudi odabrani po geografskom ključu, odnosno iz Drniša i Knina.

Spominje se u kuloarima par imena, od Paukove pročelnice Jadranke Fržop pa do saborske zastupnice Branke Juričev-Martinčev. Zasad Dujić razgovara s ljudima mlađe generacije, a i u jednom intervjuu je istaknuo kako će kandidat za župana biti čovjek u ranim četrdesetima koji iza sebe ima rukovodeće iskustvo… Nekoliko je HDZ-ovaca iz Šibenika koji upadaju u tu priču, a među njima su, primjerice, sadašnji šibenski dogradonačelnici Danijel Mileta i Paško Rakić.

U svakom slučaju, Pauk će se vjerojatno dokopati Bruxellesa, a ako ne, ponudit će mu se prolazno mjesto za Sabor. S rješavanjem Pauka, Dujić će dosta lakše riješiti kadrovsku križaljku iz koje je izbacio svoje ime.

(Naslovna fotografija: Dusko Jaramaz/Pixsell)

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.