Prvi gradonačelnik iz hrvatske stranke

Na današnji dan prije 181 godinu rođen je Ante Šupuk, vizionar koji je Šibenik preobrazio u moderan grad

Ante Šupuk, hrvatski izumitelj, poduzetnik i političar, rođen je na današnji dan 1838. godine u Šibeniku.

Na izborima za Dalmatinski sabor 1870. godine ušao je kao predloženik Narodne stranke, kao zastupnik vanjskih općina Šibenika i Skradina.

Godine 1873. uspio je postati prvim gradonačelnikom iz neke hrvatske stranke u Šibeniku, a izabran je jednoglasno i to u općinskoj vijećnici u nekadašnjoj palači Draganić. Šibenik je tako postao prvi prvi veći grad u austrijskoj pokrajini Dalmaciji gdje je Narodna stranka uspjela osvojiti vlast. Dolaskom na vlast vratio je hrvatski kao službeni jezik, a samo godinu dana kasnije odigrana je u kazalištu i prva predstava na hrvatskom jeziku. Izgrađen je u to doba i gradski vodovod, kanalizacija, a 1877. godine, zahvaljujući Šupukovoj upornosti, u rad je puštena i željeznička pruga Šibenik – Perković.

Na rijeci Krki napravljena je hidroelektrana koja je u rad puštena 28. kolovoza 1895. godine čime je Šibenik postao treći grad na planetu koji je dobio javnu rasvjetu na izmjeničnu struju. U povijesti Šibenika Šupuk je ostao zapamćen i po tome što je bio prvi od naroda izabrani gradonačelnik, a Šibenčani ga smatraju čovjekom koji je izveo njihov grad u iz težačkog u moderno doba.

Bio je u Zastupničkom domu Carevinskog vijeća 1903. godine koje je 8. siječnja 1903. sazvao car i kralj Franjo Josip I.

Među njegovim aktivnostima valja spomenuti i supotpisivanje interpelacije Jurja Bijankinija 15. svibnja 1903. na ministra obrane Zena von Welsersheimba glede angažmana vojske u nemirima u Hrvatskoj, s obzirom na neopravdanost uporabe takve sile, čak i prema ženama i djeci, te prešni prijedlog od 19. svibnja u svezi s redarstvenim mjerama koje su u Ljubljani poduzeli policijski agenti Khuena Hedérvarya.

Ante Šupuk  umro je 11. svibnja 1904. godine.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.