Na gornjem toku rijeke Krke otvorene tri nove staze, povezivat će zaseoke općine Kistanje

Povodom otvorenja triju novih poučno-pješačkih staza na gornjem toku rijeke Krke, trećaši i četvrtaši Osnovne škole Kistanje imenovani su ‘malim čuvarima prirode’. Učenici su ‘službeno imenovani’ na radionici, a okupili su se na mjestu s kojeg kreću dvije staze.

Staza Pištavac-Trošenj duga je 5 700 metara, a vodi od recepcije za manastir Krka do srednjovjekovne utvrde na rubu kanjona, dok se staza Pištavac, duga 850 metara, od istog mjesta spušta niz padinu do vode. Na suprotnoj obali Krke uređena je i staza Perice, duga tisuću i 800 metara, koja se iz mjesta Nečven spušta do Bibića brzaca, odakle gleda na dvije utvrde, čuvarice kanjona, Nečven i Trošenj.

Trošenj - Pištavac 7

Zajedničko tim stazama je povezivanje malenih zaselaka općine Kistanje s obalama rijeke Krke. Kada most od Nečvena do Trošenja ponovno spoji te dvije utvrde, to će značiti i bolje međusobne veze i napredak dviju općina: Promine i Kistanja.

Trošenj - Pištavac 4

– Ove staze i jesu namijenjene, u prvom redu, lokalnom stanovništvu, kao izletnička odredišta za obitelji, mjesta na kojima djeca mogu o vrijednoj prirodnoj i kulturnopovijesnoj baštini učiti u ‘svom dvorištu’. Javna ustanova ‘Nacionalni park Krka’ nastoji oživjeti stare težačke putove da bi nam se otvorili novi, putovi znanja o svojoj povijesti, i produbila svijest o važnosti aktivnog boravka u prirodi. Ako novootvorenima pridružimo postojeću stazu uz manastir Krka i vidikovac, dobili smo izletničko odredište na jedinstvenom prostoru dubokog kanjona i mirne močvare, iznimne bioraznolikosti – istaknula je ravnateljica Javne ustanove ‘Nacionalni park Krka’ Nella Slavica.

Osnovna škola u Kistanjama danas broji 15 razrednih odjela i 231 učenika, a radi u dvije smjene. Ta su djeca budućnost svoga kraja, zato ih valja od malih nogu upoznavati s vrijednostima njihova zavičaja. Očuvanje i prezentacija tih vrijednosti doprinijet će snažnijem razvoju cijeloga područja.

Trošenj - Pištavac 3

Staze su opremljene poučno-pješačkim tablama s informacijama o raznolikom biljnom i životinjskom svijetu.

– Stijene i litice na gornjem toku Krke stanište su dvadeset dvije vrste ptica i područje važno za opstanak i stabilnost ptica grabljivica. Uokolo se nalaze suhi kamenjarski travnjaci, ali i poljoprivredne kulture kojima je čovjek utjecao na bioraznolikost biljnih vrsta. Srednjovjekovne utvrde Nečven i Trošenj svjedočanstvo su burnoga srednjeg vijeka. Građene na samom rubu kanjona, danas pripadaju kulturnopovijesnoj baštini nulte kategorije. Mi u JU ‘NP Krka’ istražujemo, pišemo i educiramo, kako bi naša djeca znala prepoznati ptice ili razlikovati vodozemce i zašto i na koji način trebaju čuvati okoliš, i da bi učila o pothvatima slavnih knezova Šubića i Nelipića, odnosno općenito o bogatoj povijesti življenja cijelog ovog područja – kazao je stručni voditelj Drago Marguš.

Trošenj - Pištavac 5

Ukupna vrijednost radova na uređenju tih triju staza iznosi nešto više od 2 milijuna i 523 tisuće kuna.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.