Na lozovačkom ulazu u NP ‘Krka’ kreće volonterska akcija obnove suhozida

Na ulazu u NP ‘Krka’ na Lozovcu ovog petka i subote održat će se volonterska akcija obnove suhozida, a sve u sklopu tjedna volontiranje te povodom Europskog dana parkova.

Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, Srednja škola Ivana Lucića iz Trogira, Centar za pružanje usluga u zajednici Split, Liga za prevenciju ovisnosti iz Splita, Obrtna tehnička škola iz Splita i Javna ustanova ‘Nacionalni park Krka’ partneri su volonterskog programa za školske volontere ‘Mladi u obnovi suhozida’ koji se provodi u cilju očuvanja kulturne baštine i tradicijskog graditeljstva, upoznavanja s tehnikom suhe gradnje,  očuvanja bioraznolikosti i upoznavanja s alatima georeferenciranja.

24 volontera učenika i korisnika Centra i petnaest mentora volontera obnovit će 50 metara suhozida u sklopu programa ‘VOLontIraj za PRIRODU, VOLontIraj za SEBE!’ – školskog volonterskog programa u zaštićenim područjima prirode.

Svrha programa je sustavno uključivanje zainteresiranih pojedinaca i grupa u aktivnosti koje Javna ustanova provodi u zaštićenom području i uz njegov rubni dio. Program je osmišljen tako da doprinosi zaštiti prirode i kulturnopovijesne baštine i usklađen je s Planom upravljanja JU ‘NP Krka’ .

Volonteri će obučavati ih majstori suhozidari iz Udruge Dragodid, a bit će im predstavljeni i alati za rad u georeferenciranju. Naime, suhozidi spadaju u kulturna dobra Republike Hrvatske a umijeće suhozidne gradnje pod nematerijalno kulturno dobro.

Kao trajno svjedočanstvo tradicijskih vještina,  obnovljeni suhozid na Lozovcu opasat će prostor budućeg parkirališta na glavnom kopnenom ulazu u NP ‘Krka’, koje će biti uređeno u sklopu projekta Centar za upravljanje posjećivanjem Nacionalnog parka ‘Krka’ – Lozovac.

Nakon završetka radova,  u subotu poslijepodne volonteri će s mentorima posjetiti Skradinski buk i pobliže se upoznati s vrijednim kulturnopovijesnim spomenicima koje Krka čuva, čime će završiti obilježavanje Tjedna volontiranja.

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.