Nacionalni park ‘Krka’ ulaže 84 milijuna kuna u novo ruho ulaza Lozovac

Projekt Centra za upravljanje posjećivanjem Nacionalnog parka ‘Krka’ – Lozovac uspješno je prošao sve faze ocjenjivanja i očekuje se donošenje Odluke o financiranju. Javna ustanova ‘NP Krka’ tako je na korak do dodjele bespovratnih sredstava za uređenje ulaza Lozovac što je drugi EU projekt u godinu dana nakon odobrenih sredstava za projekt Nepoznata Krka. Ukupni prihvatljivi troškovi projekta iznose nešto više od 84,3 milijuna kuna, a Europski fond za regionalni razvoj sufinancira 85 posto odnosno bespovratnih 71,7 milijuna kuna.

Cilj projekta je, izgradnjom infrastrukture za prijem i upravljanje edukacijom posjetitelja, povećati privlačnost NP ‘Krka’ kao turističke atrakcije, jačati obrazovne kapacitete za interaktivnu edukaciju i informiranje posjetitelja, postići kvalitetniji prostorni i vremenski raspored posjetitelja, te ukupni društveni, gospodarski i ekološki boljitak.

Lozovac P

– U Nacionalnom parku ‘Krka’ imamo mnogo razloga za zadovoljstvo. Iza nas je jedna od najuspješnijih godina, a 2018. započinjemo na korak do dodjele bespovratnih sredstava za drugi EU projekt u godinu dana. S obzirom na to da većina posjetitelja u Park uđe na ulazu Lozovac, novi Posjetiteljski centar omogućit će kvalitetan prijam, edukaciju te prostorni i vremenski raspored posjetitelja u cilju rasterećenja Skradinskog buka, te pravovremene informacije o uzvodnim lokalitetima u novoizgrađenoj informativno-edukativnoj infrastrukturi. S druge strane, Javna ustanova ‘NP Krka’ vlastitim će sredstvima financirati uređenje novog pristaništa u Skradinu za osam turističkih brodova. Sve će to pridonijeti smanjenju gužvi, a samim tim i boljem doživljaju Parka i očuvanju prirodne ravnoteže, što je naša primarna zadaća, istaknuo je Krešimir Šakić, ravnatelj Javne ustanove ‘Nacionalni park Krka’.

Izgradnja i stavljanje u funkciju kompleksa ulaza Lozovac uključuje izgradnju i opremanje zgrade Posjetiteljskog centra, koja će sadržavati multimedijske, prezentacijske, administrativne i ugostiteljske sadržaje, raspoređene u četiri bloka, kao i sanitarni blok, te izgradnju i uređenje prometnica, parkirališta i pješačke površine. Nalazit će se na prostoru sadašnjeg bifea, a protezat će se do postojećeg sanitarnog čvora. Zgrada, čije je arhitektonsko rješenje djelo studija Atmosfera iz Zagreba, zajedno s jedinstvenim vidikovcem bit će svojevrsna atrakcija sama po sebi.

– Preostaje još pričekati konačnu odluku o financiranju i potpisivanje ugovora, kada će projekt biti detaljno službeno predstavljen javnosti, nakon čega će Javna ustanova ‘Nacionalni park Krka’ pokrenuti pripremu postupka za odabir izvođača radova, s obzirom na to da su dobivene sve potrebne dozvole, napominje Šakić.

np-krka-solarno-stablo-041116-6

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.