Nakon 17 godina na Županijski sud u Šibeniku stiže novi predsjednik. Fotelju hoće poznata sutkinja i povratnik iz Splita

Nives Nikolac i Marijan Miletić istaknuli su kandidature za mjesto predsjednika Županijskog suda u Šibeniku. Oboje su nam to osobno potvrdili, kao i Državno sudbeno vijeće (DSV), a to tijelo će odlučiti tko će naslijediti Sanibora Vuletina koji je na čelu šibenskog suda već 17 godina.

– Da, prijavila sam se, ali ne mogu vam reći više od toga – kazala nam je kratko sutkinja kaznenog odjela Županijskog suda te predsjednica odjela za mladež. U široj javnosti postala je poznata nakon što je sudsko vijeće pod njezinim predsjedanjem osudilo Dragana Paravinju na jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora.

Svoju kandidaturu nam nije htio pobliže objašnjavati ni Marijan Miletić, bivši predsjednik Županijskog suda u Splitu koji je nedavno ostao bez te funkcije. Nerijetko je ‘gost’ novinskih stupaca, posebice u posljednje vrijeme, kada se vodila bitka oko pozicije šefa drugog najvećeg suda u državi. Ipak, pobijedio je sudac Bruno Klein pa je Miletić vraćen na poziciju suca građanskog odjela

Miletić je u Split otišao s mjesta suca u Šibeniku, a u međuvremenu je dogurao do najviše stepenice tog suda, ali i do člana arbitražnog suda Hrvatskog nogometnog saveza.

Procedura oko odabira novog šefa najviše sudačke instance u Šibeniku je sljedeća; DSV će nakon zaprimljenih kandidatura od Sudačkog vijeća Županijskog suda u Šibeniku, na čelu s Jadrankom Bigom Milutin, zatražiti mišljenje o kandidatima i ocjene obnašanja sudačke dužnosti, kao i o njihovim programima rada. Vijeće će zatražiti mišljenje i od predsjednika neposredno višeg suda, predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske te ministra pravosuđa.

– Tek na temelju prikupljenih mišljenja, razgovora s kandidatima, ocjene njihovih predloženih programa rada i njihovih organizacijskih sposobnosti, Vijeće donosi odluku o imenovanju predsjednika suda – poručili su iz DSV-a.

Do tada će sud voditi vršitelj dužnosti Sanibor Vuletin koji je za to ovlašten rješenjem ministra pravosuđa od 22. ožujka ove godine do imenovanja predsjednika suda, ali najdulje do 23. ožujka sljedeće godine. Dakle, ako u međuvremenu DSV imenuje novog predsjednika suda, prestat će Vuletinove ovlasti.

Podsjetimo, DSV ove godine nije prihvatio Vuletinovu kandidaturu za peti mandat, a on je sam najavio da se nakon toga više nema namjeru natjecati. Međutim, prihvatio je posao suca ovlaštenog za obavljanje poslova sudske uprave, odnosno kolokvijalno v.d.-a

– Nakon isteka razdoblja od godinu dana, najvjerojatnije ću otići u mirovinu – kazao nam je u travnju ove godine o svojim planovima za budućnost Vuletin koji je u međuvremenu ispunio sve uvjete za mirovinu.

Sanibor Vuletin ostaje na čelu Županijskog suda u Šibeniku, ali najdulje godinu dana

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.