Nakon kiše prolazno smirivanje, a onda ulazimo u tjedan koji bi mogao biti vrlo opasan

Oblačno uz kišu, slabo jugo i temperature do 10 °C današnja je vremenska prognoza, nakon čega u nedjelju slijedi prolazno smirivanje vremena uz sunčana razdoblja. U novom tjednu, pak, izmijenit će se nekoliko ciklona, a ona najvažnija, koju svi meteorolozi iščekuju, dogodit će se u drugom dijelu tjedna, točnije u četvrtak kada bi centar ciklone vrlo vjerojatno mogao biti u sjevernom Jadranu, što će značiti epsko niski tlak zraka od 960 hektopaskala.

Najhladnije je u 7 sati ujutro bilo u Golubiću gdje je izmjereno 0.4 °C, slijedi Promina sa 1.8 °C, Drniš i Knin su na 2 °C, Bilice i Kijevo 3.5 °C, Zaton i Dubrava mjerili su 4 °C, Jezera 6 °C, Rogoznica 8 °C, a najtoplija je bila Brodarica sa 12 °C.

Na obali, dakle, danas kišovito i tmurno, u zaleđu moguća i susnježica i snijeg.

Na Jadranu u nedjelju i u sljedećem tjednu djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom. Kiše i pljuskova u ponedjeljak i četvrtak može biti posvuda, a ostale dane uglavnom u Dalmaciji. U ponedjeljak i utorak, te u četvrtak ponovo će puhati umjerena i jaka bura, samo na krajnjem jugu jugo, izvijestio je HRT.

O centru ciklone nad sjevernim Jadranom u četvrtak, kojeg smo već spomenuli, izvijestila je i ‘Vremenska prognoza by Silvio’. Ukoliko se preokrene ova situacija to će biti salto mortale i nešto rijetko viđeno. Prije bilo kakvih zaključaka o vrsti i količini oborina treba imati na umu da će se centar ciklone na meteo kartama svakim novim izlazima mijenjati, stoga napominje da je prerano prognozirati vrste padalina. Međutim, izuzetno nizak tlak nad Jadranom zaista je rijedak, a dogodi se jednom ili dva puta u 10 godina, i kao takav, povijesni je događaj.

Takav tlak zraka za posljedicu bi imao orkanske vjetrove, a najveći problem bi stvarala izrazito izražena ciklonalna plima na obali uz plavljenja većine riva.

Iako do četvrtka ima pet dana valja napomenuti da trenutno modeli daju vrlo visokih 80 posto ostvarivanja takvog razvoja sinoptike.

(FOTO: Ilustracija/Arhiva)

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.