Nakon što je potopila Zadar jaka kiša seli prema Šibeniku i Splitu

U noći s ponedjeljka na utorak ciklona uz hladnu frontu premještat će se južno kroz Jadran tako da će jaka i obilna kiša tek doći na područje Šibenika, Splita i južnije.

Tijekom jutra na zadarskom području pale su velike količine kiše, a da se zaista radi o enormnim količinama govore i ovi podaci: u samo dva sata pale su 173 litre po četvornom metru što je gotovo duplo više od količine koja padne tijekom cijelog mjeseca.

Uzrok ovako obilnoj kiši je velik broj grmljavinskih ćelija na jednom mjestu koje su tu praktički stajale, a jaka kiša onda je padala nekoliko sati na zadarskom podrčju.

Takvi stacionarni sustavi mogu se razviti zbog velike nestabilnosti pred ciklonu i frontu koja u ponedjeljak navečer dolazi nad Jadran i puno vlage koja pritječe.

Iz podataka za Zadar i okolne gradove vidi se o kako velikim količinama kiše se radi i na kako malom području, piše dnevnik.hr

Najviše kiše palo je u Zemuniku koji se nalazi najbliže Velebitu gdje se sustav nalazio, no dvostruko od prosjeka za rujan palo je i u Starigradu Paklenici, Zadru, Ninu, Ugljanu… Južnije su količine kiše puno puno manje, u Šibeniku samo 33 litre.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.