Natječaj dug četiri godine: Odbačena zadnja žalba i zna se tko će graditi postrojenje na Bikarcu

Šibenska tvrtka Bikarac, nakon brojnih peripetija s provedbom natječaja i odabirom izvođača, konačno može potpisati ugovor sa slovenskim konzorcijem za izgradnju postrojenja za mehaničku i biološku obradu otpada. Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave odbacila je, naime, žalbu domaćeg konzorcija u kojem su ZP Tehnix iz Donjeg Kraljevca i HIS iz Donje Višnjice i oni se na tu odluku više ne mogu žaliti.

– Konačno je završen postupak javne nabave i sad još samo očekujemo od slovenske grupe ponuditelja dostavu bankovne garancije. Po natječaju oni imaju rok od 28 dana za dostavu tog dokumenta i tada možemo potpisati ugovor. Moguće je da oni već u roku od dva-tri dana nama dostave bankovnu garanciju i tada će od trenutka potpisa ugovora početi teći rokovi za izradu projekta i gradnju – potvrdio nam je Robert Podrug, direktor Bikarca.

Podsjetimo, prvu odluku natječajne komisije Bikarca o odabiru španjolskog konzorcija Državna je komisija poništila u siječnju ove godine uvaživši žalbe svo troje neodabranih ponuditelja te naložila Bikarcu da ponovno provede postupak pregleda i ocjene ponuda. U Bikarcu su to napravili, bez ponavljanja natječaja, i 1. travnja odabrali slovenski konzorcij, u kojem su GH Holding iz Ljubljane, Pomgrad iz Murske Sobote i VGP Drava Ptuj.

Četiri dana kasnije Državnoj komisiji žalbu je dostavio domaći konzorcij koji je osporavao valjanost ‘slovenske’ ponude, tražio poništenje odluke o izboru ili kompletnog postupka javne nabave te da im Bikarac namiri troškove žalbenog postupka u iznosu od 100 tisuća kuna.

Bikarac je ponudu hrvatskog konzorcija ocijenio kao nevaljanu jer nisu dokazali svoju tehničku i stručnu sposobnost, no oni u žalbi nisu osporavali razloge odbijanja njihove ponude, a nisu naveli ni razloge zbog kojih bi njihova ponuda trebala biti prihvaćena. Zbog toga je Državna komisija odbacila žalbu jer ne postoji pravni interes budući da ni osporavanjem izbora ‘Slovenaca’, domaća grupa ponuditelja ne bi bila kandidat za ugovor.

Odlukom Državne komisije konačno je otvoren put za potpis ugovora i početak izgradnje postrojenja za mehaničku i biološku obradu otpada na Bikarcu.

Riječ je o projektu, kojim je obuhvaćeno projektiranje i izvođenje radova izgradnje postrojenja za mehaničku i biološku obradu otpada i pratećih objekata Centra za gospodarenje otpadom Šibenik, procijenjene vrijednosti 130,5 milijuna kuna. Planirano je šest mjeseci za izradu glavnog projekta i ishodovanje građevinske dozvole, a sljedećih 12 mjeseci za izgradnju postrojenja.

Inače, izgradnja Centra za gospodarenje otpadom Bikarac planirana je u četiri faze. Prva faza, odnosno izgradnja protupožarnog puta i hidrantske mreže realizirana je 2009. godine. Druga faza u kojoj je, između ostalog bila i sanacija postojećeg odlagališta, izgradnja sustava za pročišćavanje procjednih voda, plinsko crpne stanice, sustava zbrinjavanja oborinskih voda realizirana krajem 2011. godine.

Kako je izgradnja postrojenja za mehaničku i biološku obradu miješanog komunalnog otpada uvjetovana pravilnikom od 2007. godine, nakon što su definirane i ugovorene prethodne faze projekta CGO Bikarac, projekt je proširen, odnosno izmijenjen dodavanjem postrojenja za mehaničko–biološku obradu otpada prije odlaganja.

Uz to, slovenski konzorcij izgradit će i prilaznu cestu, nekoliko zgrada za obradu, pakiranje i skladištenje te biofiltera za pročišćavanje otpadnih plinova.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.