Ne bacajte dobru hranu: Pogledajte koje namirnice možete koristiti i nakon isteka roka trajanja

Čak 33 posto potrošača ne zna razliku između rokova ‘upotrijebiti do’ i ‘najbolje upotrijebiti do’. Dok ‘upotrijebiti do’ znači da namirnica nakon otisnutog datuma više nije za konzumaciju, druga oznaka znači da se neke namirnice i nakon datuma na pakiranju mogu koristiti. Hrvatska agencija za hranu utvrdila je koje su to namirnice.

Čak godinu dana nakon datuma ‘najbolje upotrijebiti do’, mogu se konzumirati sol, šećer brašno, tjestenina poput špageta i makarona, kava i začini, i voda, prenosi Dnevnik Nove TV. Konzervirana hrana poput ribe ili mlijeka za kavu također može trajati i godinu dana, jednako kao marmelade i pekmezi.

Pojedine namirnice mogu biti valjane nešto kraće, do dva mjeseca nakon što prođe datum otisnut na pakiranju. To su žitarice, čips i kikiriki. Juhe iz vrećiće mogu trajati i dva mjeseca nakon roka ‘najbolje upotrijebiti do’, a tu su i majoneza i kečap te čokolada.

To se nikako ne smije primjenjivati na dječje formule, nego njih ne treba koristiti nakon roka ‘najbolje upotrijebiti do’. Također, neke namirnice mogu izgubiti svoja svojstva, dobiti plijesan, promijeniti boju i okus. Preporuka je da se takvi proizvodi ne koriste.

Postoje i namirnice koje su označene rokom ‘najbolje upotrijebiti do’ bez da se mogu koristiti nakon otisnutog datuma. To su kruh i kolači, narezani i ribani tvrdi sirevi, mlječni namazi, deserti i polutrajne kobasice, zaključuje Dnevnik Nove TV.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.