Neka vas ne zavara toplinom: Ožujak sprema sudar nad našim glavama

Jugo i jugozapadnjak te pad tlaka najavili su jučer promjenu vremena koja stiže s premještanjem fronte preko naših predjela. Ispred fronte još će danas pritjecati razmjerno topao zrak pa će u mnogim predjelima biti jednako toplo ili čak toplije nego jučer. Na šibenskom je području jutros oblačno s jakim istočnim vjetrom. Temperatura zraka u 6 sati u Šibeniku je iznosila 13°C, koliko je izmjereno i u Pirovcu i Skradinu, u Vodicama i Rogoznici je 12, u Primoštenu 11, u Drnišu 10, a u Kninu 9°C.

U Dalmaciji danas valja računati na mogućnost izraženijih pljuskova. No, bit će i sunčanih razdoblja, većinom poslijepodne. U noći će još biti jakog i olujnog juga, no tijekom dana će slabiti i okrenuti na većinom umjeren jugozapadni i južni vjetar. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom od 15 do 18 °C.

Vikend na Jadranu promjenljiv s povremenom kišom koja u noći na subotu i tijekom subote može biti obilnija. Puhat će jugozapadni i južni vjetar, u subotu će na sjevernom dijelu okrenuti na buru koja će u nedjelju jačati na većem dijelu Jadrana. S burom će i zahladiti pa bi snijega nošenog burom u ponedjeljak moglo biti i ponegdje na sjevernom Jadranu. Poljoprivrednici bi trebali zaštititi ono što mogu od jutarnjih debelih minusa.

zima2303

Sve ovo posljedica je sudara zračnih masa koji će se dogoditi iznad naših glava. Hladna zračna masa sa sjevera udarit će u toplu masu koja dolazi od Afrike, a posljedica će biti i velike temperaturne razlike sjevera i juga. Sljedećih pet do sedam dana preko nas će se premjestiti nekoliko ciklonalnih centara. Kako ti centri budu odmicali sve južnije tako će se i hladna zračna masa preliti i nad područje Dalmacije. Snijega bi tako bilo u Zagori, a nije isključen niti uz obalu sjeverne Dalmacije. Nije sigurno, ali nije ni za otpisati mogućnost pahulja uz obalu sjeverne Dalmacije.

Izvori: CrometeoŠibenik MeteoDHMZHRT

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.