Nekad konkurenti, danas obitelj: Impol Grupa Šibenčanima predstavila imopozantne planove za TLM

Izložbom fotografija ‘od Ivanala do Impola’ koja svjediči o 80 godina proizvodnje aluminija u Šibeniku te prezentacijom Grupe Impol i TLM-Impola, slovenski ulagači u propalu šibensku aluminijsku industriju danas su se predstavili lokalnoj zajednici u kojoj, s jasnom vizijom razvoja i modernizacije proizvodnje, planiraju zajedničku i uspješnu budućnost.

impol4

Zajedno s gradonačelnikom Željkom Burićem izložbu je otvorio Vlado Leskovar, potpredsjednik Upravnog odbora Impol Grupe.

– Šibenski TLM dobro poznam od ranije jer on je bio naš veliki konkurent, a o konkurentima se mora sve znati. Mi smo u prošlosti dolazili više puta. Bili smo i u 2001. godini kao zainteresirana strana za sudjelovanje u prvoj rundi privatizacije TLM-a, ali tada do toga nije došlo i mi smo se okrenuli drugim područjima, kazao je Leskovar.

Naglasio je kako poslovanje Grupe Impol obilježava tradicija i poštivanje njihovih predaka koji su postavili temelje današnjeg Impola, u početku proizvodnjom bakra, a od 1951. godine prelaze na aluminij, što je dobrih desetak godina nakon Šibenika.

– Tradicija Grupe Impol datira iz 1825. godine formiranjem tvrtke u Slovenskoj Bistrici. Do tada se proivodnja obavljala zanatski. Već generacije radnika iz istih obitelji rade u Impolu, a to se odražava u iznimnoj pripadnosti, poštivanju tvrtke i povezanosti radnika, tako da Impol nije samo tvornica, već predstavlja proširenu obitelj, prostor za druženje i osobni rast i razvoj, kazao je Leskovar, dodavši kako se Impol sada polako uključuje i u dugogodišnju industrijsku tradiciju TLM-a.

impol3

Želju da u Šibeniku izgrade nešto što je već postojalo i to u puno većem obimu nego li je trenutno potvrđuju i planovi Impol Grupe u Šibeniku. Cilj proširenja Impola u Hrvatskoj je povećanje dodane vrijednosti, povećanje stupnja samoopskrbe aluminija za valjaonicu i ulazak na rastuće tržište valjanih proizvoda za automobilsku industriju.

– Impol TLM je nova tvrtka koju smo osnovali u Šibeniku i koja je kupila pokretnine i nekretnine bivšeg TLM Aluminuma u stečaju i ne možemo preuzeti nikakve obveze koje ima ili je imao TLM Aluminium prema bilo kome, kazao je Andrej Kolmanič, glavni izvršni direktor Impol Grupe.

Impol Grupa sa svojim valjaonicama pokriva oko 60 posto ukupne proizvodnje i do 2025. godine planiraju oko 300 tisuća tona proizvodnje od čega će najveći udio biti iz šibenskog Impol TLM-a.

– Za takav cilj planiramo velika ulaganja u imovinu. Do 2025. godine uložit ćemo 80 milijuna eura, a ne smijemo zaboraviti ni sve ostale troškove povezane s financiranjem proizvodnje koji će nas koštati dodatnih 180 milijuna eura, rekao je Kolmanič.

impol2

Uz foliju Impol TLM proizvodi 40 tisuća tona toplo valjane traku koja ide kao sirovina za valjaonicu u Slovenskoj Bistrici. Folije, limovi i hladno valjane trake izvoze se direktno iz Šibenika na svjetsko tržište.

– Najviše folije, više od dvije trećine godišnje proizvodnje, će se proizvoditi za domaće tržište i našeg najvećeg kupca AluflexPak. Limovi i hladno valjana traka prošle su godine išli uglavnom na europsko tržište, a ove godine radimo na tome da veći udio plasiramo na američko tržište, najavila je Marijana Lažeta, direktorica Impol TLM-a, koja se prisjetila početaka u Šibeniku, 31. ožujka 2016. godine kada je pokrenut prvi svitak aluminija, ali i katastrofalnog požara 28. svibnja 2016. godine u kojem je izgorio topli valjak, a koji su vlastitim snagama u samo tri mjeseca vratili u pogon.

impol5

Uz neplanirani požar, Impol je u TLM-u generalno remontirao hladnu valjaonicu, prešao na zemni plin kao pogonsko gorivo, izgradio i proširio dušičnu stanicu jer su planirali i postavljanje četvrte peći za međužarenje svitaka i završno žarenje. Automatizirane su sve postojeće peći za žarenje folija, odrađen je veliki projekt protupožarne zaštite koji je jamstvo da se topli valjak nikada više neće istopiti.

– Bližimo se kraju velikog projekta modernizacije tople valjaonice i u lipnju ćemo imati završno preuzimanje. Uz to postavljamo i treću peć za zagrijavanje blokova jer topli valjak ima dovoljno kapaciteta da možemo postaviti treću peć. Predvidjeli smo mjesto i za četvrtu, a to će biti kada se počmemo pripremati za ulazak u automobilsku industriju, kazala je Lažeta izdvajajući kako je lanjska proizvodnja u Impol TLM-u prešla 70 tisuća tona te kako je osigurano više certifikata standarda i kvalitete proizvodnje te uskoro zaštite okoliša.

impol6

Impol TLM i dalje raspisuje natječaje za radnike, ali i za studentske i srednjoškolske stipendije. Lani tijekom sezone bilo im je teško dobiti potreban broj radnika, ali s plaćom iznad prosječne u zemlji i svim pogodnostima za radnike koje mnoge tvrtke u Hrvatskoj odavno ne nude, ove godine problem radne snage više nije toliko izražen.

– Trenutno smo na 71 tisući tona proizvodnje, a po našoj strategiji za Impol TLM, ove godine planiramo prijeći 90 tisuća tona i do kraja 2025. godine, uz sve projekte i ulaganja, planiramo realizaciju preko 200 tisuća tona. To je veliki zalogaj kojeg se ne bojimo. Krajem ove godine počinjemo pripreme za ulazak u automobilsku industriju postavljanjem razrezne linije za taj posao u Šibeniku, zaključila je Lažeta.

impol7 impol8 impol9

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.