Nema drame, Vakula je najavio zimu u prosincu

Razdoblje stabilnog i iznadprosječno toplog vremena, te uglavnom suhog, kakvo u ovoj kombinaciji u ovo doba godine i nije baš tako često, uskoro završava. U većini ćemo krajeva ponovno imati kišu, uglavnom kratkotrajnu, a i temperatura će se sniziti na vrijednosti bliže prosječnima posljednjeg desetodnevlja listopada, gdjekad prolazno i niže od njih. I to nije sve – promjena ima i u dugoročnijoj prognozi, objavio je HRT prognozu Zorana Vakule.

Najavio je tako Vakula kako će promjenu vremena u nedjelju pratiti i obilnija kiša, a u gorju će biti moguć i snijeg te dodao ‘za drugu polovinu listopada ništa neobično’.

Prognoza za posljednji listopadski tjedan, piše Vakula, trenutačno nije jako pouzdana – vjerojatnija je ponovna stabilizacija vremenskih prilika i zatopljenje, ali ne smije se isključiti ni mogućnost zadržavanja promjenljivijeg i relativno svježeg vremena.

Za studeni Vakula najavljuje kako će srednja mjesečna temperatura najvjerojatnije u većini Hrvatske biti oko prosječne za taj mjesec ili malo viša, pri čemu je ponovno povećana vjerojatnost viška oborine u odnosu na srednje mjesečne vrijednosti.

Najviše pažnje privukao je Vakula novim izračunima i modelima prognoze za zadnji mjesec u godini, koja se osjetno promjenila u odnosu na ranije rađene dugoročne prognoze i najavljuje jedan prosječan prosinac koji nam donosi zimu, sezonu grijanja, a možda ponegdje i snijeg, a sve to uz uglavnom prosječne prosinačke temperature.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.