Nemojte uraniti sa čestitanjem: Ovu godinu ispratit ćemo neobičnim odbrojavanjem

Volite li naglas odbrojavati do Nove godine, imajte na umu da ćete to ove subote morati odraditi malo drugačije nego proteklih godina. Ovu godinu ispratit ćemo odbrojavanjem koje bi trebalo izgledati ovako: 10-9-8-7-6-5-4-3-2-1-1-sretna Nova godina!

Nije nikakva šala jer umjesto: 00:00:00 nakon 23:59:59, u noći sa subote na nedjelju će se na ‘pametnim’ satovima pojaviti 23:59:60, upravo iz tog razloga što se s 31. prosinca na 1. siječnja dodaje takozvana prijestupna sekunda.

Bit će to 27 put od 1972. godine do danas da se dodaje, a razlog tome je usklađivanje vremena sa sporijom rotacijom Zemlje. Kako Zemlja uglavnom usporava svoju rotaciju, tako se pojavljuje razlika između stvarno opaženog trajanja dana odnosno noći, te službenog vremena koje je zasnovano na UTC vremenu. Promjena brzine rotacije Zemlje nije jednolika, prijestupna se sekunda dodaje u nepravilnim razmacima, a predviđena je i mogućnost oduzimanja prijestupne sekunde, zabilježeno je na Wikipediji.

Prijestupna sekunda je posljednji put dodana u lipnju 2015. godine, a za pojedine sisteme, stranice ili mreže uopće nije bezazlena jer se zbune. Baš zato kako bi izbjegao privremeni krš i lom, Google je još prije nekoliko godina razvio poseban štos, pa od početka godine dodaje milisekunde u svoj sistemski sat kako bi s 23:59:00 prešao na 00:00:00 i pritome ostao usklađen s međunarodnim atomskim vremenom.

Prijestupna sekunda se najavljuje šest mjeseci unaprijed, a da je nužno o njoj voditi računa, govori podatak da bi kroz tisuću godina došlo do pomaka od otprilike sat vremena kada bi je zanemarili.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.