Nera Gojanović je prije četiri godine osumnjičena za zlouporabu u šibenskom kazalištu. Na sudu još nije zakazana nijedna rasprava

10.08.2012., Roski slap - Odrzan koncert klasicne glazbe, evergreena i talijanskih sansona pod nazivom Glazba uz Krku. Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

U šibenskom kazalištu novom sistematizacijom ukinuto je radno mjesto umjetničkog suradnika za glazbene i glazbeno-scenske djelatnosti na kojem je radila bivša ravnateljica te kuće Nera Gojanović, Kako je javnost poslije doznala, ponuđeno joj je radno mjesto solistice, a na prošlotjednoj presici Antona Dobre s liste USKOK-ova optuženika Milana Bandića, novinari su postavili mnogo pitanja, a jedno je bilo i o optužnici koju je Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku diglo protiv Gojanović u lipnju 2015. godine.

Kako je Šibenski portal doznao od dobro obaviještenih izvora, Općinski sud u Šibeniku u skoro četiri godine od podizanja optužnice, dakle od 19. lipnja 2015. godine, nije zakazao nijednu raspravu. S druge strane, zanimljivo je da je u međuvremenu, odnosno 2016. godine, Nera Gojanović pokrenula privatnu tužbu protiv HNK u Šibeniku zbog neisplaćenih putnih naloga, a 7. ožujka 2018. godine donijeta je nepravomoćna presuda.

Zbog toga što nije zakazana nijedna rasprava u predmetu starom gotovo četiri godine zbog zlouporabe položaja i ovlasti u šibenskom kazalištu, a da je radni spor u tom istom kazalištu u međuvremenu nepravomoćno ‘riješen’, poslali smo upit Općinskom sudu u Šibeniku te Ministarstvu pravosuđa…

Hoće li biti zastare?

Na Općinskom sudu su nam poslije četiri dana odgovorili kako se pred tim sudom vodi postupak protiv okrivljene Nere Gojanović po optužnici Općinskog državnog odvjetništva u Šibeniku.

– Optužnica se vodi zbog kaznenog djela protiv službene dužnosti – zlouporabe položaja i ovlasti, kaznenog djela protiv gospodarstva – povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i kaznenog djela krivotvorenja – krivotvorenja službene ili poslovne isprave – piše u odgovoru koji nam je po nalogu glasnogovornice suda Meline Gulin Pavlaković poslala službenica za informiranje Kristina Guberina.

Budući da još nije započelo suđenje, a da nije ni poznato kad bi mogla biti donesena prvostupanjska presuda, zanimalo nas je postoji li mogućnost za zastaru.

Za kazneno djelo za koje je propisana najniža kazna u konkretnom predmetu zastara nastupa 2024. godine – odgovorili su nam s Općinskog suda. Nadalje, Gojanović za zlouporabu položaja i ovlasti prijeti jedna do pet godina zatvora, zbog povrede vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga zatvor do tri godine, a za krivotvorenje služene isprave od šest mjeseci do pet godina zatvora.

No, na sudu nam nisu objasnili kako je privatni spor riješen u dvije godine, dok spor po službenoj dužnosti traje skoro četiri godine bez naznaka rješavanja. Ipak, kako su nam pravni stručnjaci objasnili, to je razumljivo jer je riječ o dva odjela suda i dva različita suca.

Nazvali smo i Neru Gojanović koja nije imala komentar na suđenje…

Za što tužiteljstvo tereti Neru Gojanović?

Podsjetimo, Općinsko državno odvjetništvo Gojanović tereti da je sebi od početka svibnja 2013. godine do kraja siječnja 2014. godine, kao ravnateljica HNK Šibenik, odobravala isplatu dnevnica i putnih troškova za predstavu u koprodukciji s riječkim HNK Ivana pl. Zajca, premda joj je bio osiguran smještaj i ugovoren autorski honorar u tu svrhu radi čega nije ni imala pravo na isplatu dnevnica i putnih troškova. Također, tužiteljstvo je tereti da si je odobravala isplate dnevnica i putnih troškova temeljem putnih naloga s neistinitim sadržajem čime si je pribavila nepripadajuću imovinsku korist od 19 tisuća kuna.

Ustanovu kojom je rukovodila, u odvjetništvu tvrde, oštetila je za 31 tisuću kuna tako da je odobrila besplatno korištenje tehnike za svoj i nastup drugih izvođača na Roškom slapu. Tereti je se i da je 10. siječnja 2014. godine sastavila više ugovora o umjetničkom radu i ugovore o djelu s glumcima koji su se odnosili na njihovo sudjelovanje u dvije predstave 2013. godine, a u kojima je neistinito prikazano da će se glumcima isplatiti honorari za potrebe dodatnih priprema za izvedbe tih predstava u 2014. godini, iako one nisu izvedene te godine. Optužena je i da kao ravnateljica ustanove nije od početka 2012. do 2014. godine vodila poslovne knjige i time onemogućila uvid gradskih službi u stvarno poslovanje.

Inače, mnogo se bure proteklih par mjeseci podignulo oko skorog gašenja festivala klasične glazbe ‘Musica appassionata’ koji je osmislila i vodila Nera Gojanović. Novi ravnatelj HNK u Šibeniku Jakov Bilić smatra kako je festival nepotreban, a umjesto njega će kazalište organizirati 15 glazbeno-scenskih djela. Zagovornici festivala smatraju da je gašenje festivala klasične glazbe zapravo obračun s kulturom, dok protivnici ističu kako je festival skup, nepotreban te da uopće nema svoju publiku. Sva ta naklapanja prekinuo je šibenski gradonačelnik Željko Burić koji je naredio službenu gradsku reviziju festivala, a rezultate će podastrijeti na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća.

(Naslovna fotografija: Duško Jaramaz/Pixsell)


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.