Šibenski portal doznaje

Nije treća, ali je četvrta sreća: Izgledno je da će Ivica Poljičak postati dekan šibenskog VeleučilištaFoto: Arhiva/Šibenski portal

Ivica Poljičak najizgledniji je kandidat za novog dekana Veleučilišta u Šibeniku, doznaje Šibenski portal. Nakon što su ga kolege tri puta izabirali za dekana prije šest godina, a Upravno vijeće, koje faktički kontrolira resorni ministar, odbijalo, Poljičak će vrlo vjerojatno do listopada postati prvi čovjek šibenske visokoškolske ustanove.

– Sve će se znati na vrijeme. Ako me Stručno vijeće izabere i Upravno vijeće potvrdi, onda ću postati dekan – rekao nam je kratko Poljičak ne otkrivajući hoće li ili neće postati dekan iz četvrtog pokušaja. Ipak, nije nam u razgovoru skrivao svoju ambiciju za čelnim mjestom Veleučilišta.

Kako doznajemo, Poljičak, koji je bio viši predavač na Veleučilištu prije nego je postao državni tajnik u Ministarstvu kulture, ima podršku politike, odnosno gradskog i županijskog HDZ-a. Također, i na nacionalnoj razini su mu dali zeleno svjetlo za preuzimanje šibenskog Veleučilišta.

Podsjetimo, pozicija dekana ispražnjena je nakon što je mladi Ivan Malenica imenovan ministrom uprave te je zamijenio Lovru Kuščevića koji je, pritisnut brojnim aferama, bio prisiljen na ostavku. Spekuliralo se s nekoliko imena koji bi mogli preuzeti Veleučilište pa su tako u ‘igri’ bili Frane Urem i Tanja Radić Lakoš, oboje predavači na Veleučilištu, a spominjan je i Dragan Zlatović, također predavač i sadašnji predsjednik šibenskog Gradskog vijeća.

Prije nešto više od dva tjedna Upravno vijeće je i formalno razriješilo Malenicu, a postavilo Radić Lakoš za vršiteljicu dužnosti dekana šibenskog Veleučilišta. Ona nije za Šibenski portal otkrivala hoće li se natjecati za dekanicu, no svakako natječaj mora biti raspisan u roku od mjesec dana od njezinog stupanja na zamjensku dužnost, što će se, uostalom, uskoro i dogoditi.

Inače, kad pristignu prijave zainteresiranih, sastat će se Povjerenstvo za izbor dekana koje će otvoriti sve prijave i utvrditi njihovu valjanost. Nakon toga, Stručno vijeće, u kojem je 40 ljudi, odnosno svi nastavnici, predstavnik asistenata, jedan predstavnik zaposlenika i šest studenata iz Studentskog zbora, bira dekana, dok ga Upravno vijeće potvrđuje.

Politički gledano, zapravo ministar znanosti i obrazovanja, u ovom slučaju Blaženka Divjak, ima ‘kontrolu’ nad Upravnim vijećem jer imenuje tri od pet članova, stoga će se nacionalna politika uskladiti sa željama lokalnog HDZ-a.

Malenica je iza sebe ostavio nedovršene velike projekte, a to su druga faza uređenja i dogradnje zgrade Veleučilišta na Baldekinu te početak izgradnje ‘kampusa’ na Baldekinu, odnosno prenamjene bivše vojarne na Palacinu u suvremeni studentski dom i menzu. Što se njega tiče, ode li iz ministarske fotelje, čeka ga siguran posao na šibenskom Veleučilištu, i to na mjestu višeg predavača.

Kad Poljičak bude imenovan za dekana, njegov mandat će trajati četiri godine.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.