‘Nitko iz Županije i Zavoda nije se sjetio pozvati Šibenik Meteo na predavanje o modernizaciji meteo mreže’

‘Nitko se iz Županije i Zavoda nije sjetio naše udruge i pozvao nas na predstavljanje projekta obzirom da smo u dosadašnjem radu u županiji postavili više od 20 automatskih meteoroloških postaja i kamera, četiri sonde za mjerenje temperature mora, grmljavinski i seizmički senzor koji građanima, javnim službama, medijima, znanstvenicima, turistima i mnogima drugima osiguravaju 24-satni pristup raznim podacima u realnom vremenu.’

Tim riječima oglasili su se iz udruge Šibenik Meteo nakon što je jučer objavljeno da je predstavljen projekt modernizacije meteorološke mreže.

Iz Europe stiže 45 milijuna eura za modernizaciju meteorološke mreže

– Šibenik Meteo pozdravalja ovaj projekt, osobito onaj dio vezan za postavljanje meteoroloških radara u Dalmaciji. Nažalost razočarani smo šta projekt nije uključio naše i druge automatske sustave postavljenih od strane gradova i općina, NP, firmi, udruga, škola, auto-cesta u zemlji po principu kako su to uradile i mnogo bogatije zemlje od nas. Nadamo se da će i nositelji ovog projekta prepoznati vrijednosti dosadašnjih projekata udruga civilnog društa i na principu svojih europskih kolega uključiti ih u projekt, a uskoro o tome ćemo razgovarati sa kolegama iz drugih udruga – poručuju iz šibenske meteo udruge.

Neovisno o tome, kažu kako će nastaviti razvijati nove projekte i do kraja godine instalirati još jednu meteo postaju s panoramskom kamerom isonfom za mjerenje temperature mora.

– Osim novih montaža u zadnjoj fazi je testiranje automatske plutače za mjerenje temperature mora koja će omogućiti pokrivanje većeg dijela obale i otoka, a u prvom fazi predviđamo instalaciju pet ovakvih jedinica. Sve projekte financiramo iz vlastitih izvora koji se osiguravaju na lokalnim natječajima od nekoliko općina i gradova te manjim dijelom iz marketinga – zaključak je priopćenja Šibenik Metea.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.