Nitko od vijećnika nije bio protiv Batižela. Burićev model rješavanja TEF-a ide pred Plenkovića

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Gradsko vijeće Grada Šibenika podržalo je danas s 19 glasova za i s pet suzdržanih osnivanje nove tvrtke Batižele u zajedničkom vlasništvu države i Grada Šibenika. Dugovi TEF-a tim pravnim manevrom trebali bi biti pretvoreni u udjele u vlasništvu s time da bi Grad držao dvije trećine, a država jednu trećinu. Međutim, riječ je o prvom koraku te će odluka ići na Vladu koja se s njom treba složiti.

Točku je predstavio šibenski gradonačelnik Željko Burić koji je odmah naglasio da je ushićen i ponosan nakon pet godina mukotrpnog rada i pregovaranja s glavnim vjerovnikom, a riječ je o državi, odnosno raznim ministarstvima, agencijama i carinskom upravom.

– Priča je vrlo jednostavna. Ono što ulazi u projekt je sve ostalo od asfaltne ceste, najvažniji dio pogona TEF-a, a to je otprilike 200 tisuća kvadrata koje je oslobođeno svih dugova. I čist se nudi kao projekt investitorima – objasnio je Burić i podsjetio da je pravi potez bio ondašnje rješavanja razlučnog prava INA-e od 12,5 milijuna kuna.

Današnji dan je povijesni trenutak za Grad Šibenik jer nakon 20 godina će to biti čisto i očišćeno, pravno, imovinski i financijski, a na tom terenu, Burić predviđa, bit će i produžetak plaže Banj, dvorana, vrtić, škola, hotel…

Šupe pružio ruku pomirenja Buriću

SDP-ovac Joško Šupe, novi šef županijske organizacije stranke, dodao je kako misli da su zajednički uspjeli.

– Natjeravao sam vas godinama, jedino mi je žao što smo izgubili vrijeme. Predstečajna nagodba je bila točno ono što se dana događa. Jedino je INA dobila mnogo više, a to je pumpa na rivi – naglasio je Šupe, ali se zapitao postoje li iza okuke neki drugi problemi koji bi mogli snaći TEF kao što su sudske ovrhe i izgubljene parnice.

– Osim ovih milijun kuna, nema opasnosti da bi društvo TEF snosilo bilo kakav rizik. Najveći spor koji je TEF imao je od tvrtke iz Vukovara, prije dvije godine ta tvrtka je otišla u stečaj jer je izgubila spor. Nitko nije iskazao nikakva potraživanja, a prošle godine je svim vjerovnicima poslan takav zahtjev – rekao je Tihomir Paškov, pročelnik Upravnog odjela za gospodarenje gradskom imovinom i direktor TEF-a koji postoji samo formalno.,

Čak i Iris Ukić Kotarac podržala Batižele

Nezavisni Anton Dobra poručio je da će glasati za prijedlog Grada Šibenika jer je to trenutak koji će se upisati u povijest. No, pozvao je Burića da naprave mješovitu komisiju od svih mogućih stručnjaka koja bi se bavila tim problemom. Nadalje, čak je i Iris Ukić Kotarac, vijećnica s Petrinine liste, naglasila da podržava ideju da se realizira projekt TEF-a, ali samo zathijeva od Burića da Grad ima primat u tom projektu, što je gradonačelnik potvrdio.

Nakon kraće prepirke Šupe i Paškova oko dugova TEF-a i gdje koj ide, u stari TEF, ili nove Batižele, SDP-ovac je poručio Paškovu da ne vlada materijom te mu je spomenuo dug od 40 milijuna kuna.

Nastavljena je rasprava u koju se uključio i Nenad Samaržija, vijećnik Hrasta, koji je zahtijevao od Gradskog vijeća da tu točku makne s dnevnog reda jer je prevažna. Nije mu udovoljeno.

‘I da Angelina Jolie dođe, TEF nećete riješiti’

Prije toga, je Branko Kronja, s Petrinine liste, naglasio da se već 22 godine igra medijski ping-pong s TEF-om, te da je pretjerano govoiriti o projektu stoljeća i zamašnjaku koji će pokrenuti gospodarstvo i turizam.

-Radi se o politici laganja i muljanja kako bi se opravdala ulaganja od 20 milijuna kuna kredita koji su tamo ulupani – dodao je Kronja te naširoko objašnjavao projekata Male Soline i Tvornice ferolegura Dugi rat koja je otišla u stečaj.

-U Zablaće je čak doveden i Brad Pitt, a da na TEF dovede Angelinu Jolie sa svojom djecom, on neće biti realiziran dok smo ja i vi živi – poručio je Kronja šibenskom gradonačelniku.

‘Vi ste, gospodine Kronja, na pijedestalu lupetanja’

Ajme meni, ajme meni!, zavapio je gradonačelnik Burić.

– Što ja moram slušati na Gradskom vijeću, a vi ste, gospodine Kronja, na pijedestalu lupetanja i neznanja. Ja zaista jesam euforičan i sretan, a ovo je kruna rada gradske uprave – zaključio je Burić, a Kronja na kraju nije glasao protiv, već ostao suzdržan.

Dakle, model TEF-a, koji predlaže Željko Burić, ide pred Vladu koja će odlučiti hoće li ga prihvatiti. Tri su moguća načina kako vrednovati TEF, ako Vlada prihvati Burićev prijedlog. Teren će ili prodati, ili dati pravo građena, ili će ići u zajedničke investicije…


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.