'Suzdržite se od komentara'

NL Stipe Petrine proziva Pauka: ‘Bolje obrazovanje značilo bi kadar koji bi propitivao zaslužujete li plaću od 18.821 kunu’

‘Štrajk je  legitiman! Bolje, modernije i kvalitetnije obrazovanje HDZ-u ne ide u prilog. Na taj način stvorilo bi se više kadra koji bi argumentirano propitivao da li vi koji vladate znate što radite, da li vi zaslužujete visoke plaće koje primate. Je li vam i dalje malo 18.821,08 kuna koje primate za svoj rad, a za koji vam još pomaže tri zamjenika i najmanje devet službenika u vašem uredu župana’, pitaju iz Nezavisne liste Stipe Petrine predsjednika Hrvatske zajednice županija i župana Šibensko-kninskog Gorana Pauka, nakon što je jučer apelirao na sindikalne čelnike da okončaju štrajk i vrate učenike u fokus svog djelovanja.

Poručuju stoga Pauku da se suzdrži od daljnjih komentara i izjava vezanih uz štrajk prosvjetnih radnika.

– Štrajk nastavnika nije opterećenje za sustav, već je to dugogodišnje  bahato ponašanje vlasti. Masovna iseljavanja, rastuće nezadovoljstvo građana i ozračje nepravde i besperspektivnosti koje nas okružuju znak su da ste vi  teret za sustav a ne nastavnici i građani koji podnose vaše političke eksperimente. Zato s pravom zaključujemo ukoliko novca ima za ‘nove aute’ trebate ga pronaći i za nastavnike – piše u priopćenju NL Stipe Petrine.

Napominju i kako su ‘hrvatski rezultati u području ulaganja u obrazovanje, ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, osnovnih vještina, stjecanja visokog obrazovanja i relevantnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja za tržište rada ispod su prosjeka EU-a’.

– Učitelji i nastavnici u RH imaju podjednaki okvir za rad kao većina učitelja i nastavnika u svijetu i EU. Razlike su u opremljenosti škola, uvjetima rada, kurikuluma, a naročito u plaćama a za to je kriva vlast koju između ostalog vi obnašate! Uostalom u emisiji ‘Otvoreno’ sami ste priznali da su ulaganja decentraliziranih sredstava u školstvo i u ovoj 2019. godini na razini 2008. godine što je poražavajuće. Upravo iz tog razloga u interes za nastavnička zanimanja postaje sve manji i Hrvatska će se uskoro suočiti sa situacijom da će nedostajali velik broj nastavničkog kadra. Već sada nema dovoljno nastavnika matematike, fizike, kemije i stranih jezika. Europska komisija upravo zbog toga naš je obrazovni sustav ocijenila među najlošijima u Europi, a činjenica jest da je vaša stranka, u državi većinu vremena na vlasti – navode dalje u priopćenju, prozivajući HDZ za ‘demografski slom, stagnirajuću ekonomiju, neodrživ mirovinski sustav, iseljavanje radnog i slobodnomislećeg stanovništva te zatupljivanje društva u cjelini’.

Smatraju kako je reforma obrazovnog sustava ‘Škola za život’ nastavnicima i učiteljima dala samo više administrativnog posla za jednaku plaću koja je i dalje mizerna i na najnižem mjestu uspoređujući plaće za visoku stručnu spremu u cijeloj zemlji, a svoje priopćenje NL Stipe Petrine završava s porukom kako ‘ne prijeti našem društvu globalna kriza već HDZ’.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.