Nova akcija zbog crnih brojki: Tijekom siječnja policija će pokušati stati na kraj ‘glavnim ubojicama u prometu’

Policija će tijekom siječnja, posebice u noćnim satima i u dane vikenda, na našem području provoditi pojačani nadzor na cestama kako bi spriječili i sankcionirali takozvane ‘četiri glavne ubojice u prometu’, odnosno prekršaje vožnje pod utjecajem alkohola, nepoštivanje brzine kretanja, nekorištenje sigurnosnog pojasa, korištenje mobitela tijekom vožnje i druge teže prekršaje zbog kojih se događaju najteže prometne nesreće.

Akcija je pokrenuta s ciljem zaustavljanja i opadanja crnih brojki u prometu. Naime, tijekom prošle godine na našem se području dogodila ukupno 1.181 prometna nesreća, od čega njih 832 s materijalnom štetom, 350 nesreća s ozlijeđenim osobama i devet prometnih nesreća s poginulim osobama.

U tim je nesrećama smrtno stradalo 10 osoba, 135 ih je ozlijeđeno, a 350 osoba zadobilo je lakše tjelesne ozljede.

– Ukupan broj nastradalih veći je za pet osoba ili jedan posto,  među kojima je broj lakše ozlijeđenih smanjen za 11 osoba ili tri posto, dok je broj teže ozlijeđenih povećan je za 16 osoba ili 13,4 posto. Vozači pod utjecajem alkohola  prouzročili su 86 ili 7,3 posto svih prometnih nesreća, od kojih 35 sa ozlijeđenim osobama i 4 s poginulim, a mladi vozači pod utjecajem alkohola su prouzročili 20 prometnih nesreća, od kojih četiri s ozlijeđenim osobama i  tri s poginulim. Mladi vozači prouzročili su 187 prometnih nesreća ili 15,8 posto svih nesreća, od kojih 63 sa ozlijeđenim i pet s poginulim osobama – priopćeno je iz Policijske uprave šibensko-kninske.

Inače, samo ovog vikenda na našem je području policija kontrolirala 397 vozila i utvrdila 221 prekršaj, od kojih 107 prekršaja nepoštivanja dopuštenih brzina kretanja vozila, 33 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, 18 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, jedan prekršaj nepropisne uporabe mobitela, te 62 druga prekršaja iz prometa.

Poseban nadzor u siječnju: MUP staje na kraj ‘glavnim ubojicama u prometu’

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.