Nova pravila za mlade poljoprivrednike: Natječaj za 132 milijuna kuna

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je novi Natječaj za operaciju 6.1.1. ‘Potpora mladim poljoprivrednicima’ iz Programa ruralnog razvoja Hrvatske. Na natječaj se mogu prijaviti mladi poljoprivrednici stariji od 18 i mlađi od 40 godina koji posjeduju odgovarajuća stručna znanja i vještine te su prvi put postavljeni za nositelja poljoprivrednog gospodarstva, ali ne duže od 24 mjeseca prije podnošenja Zahtjeva za potporu.

– Imamo nova pravila u odnosu na ranije natječaje za mlade poljoprivrednike. Uveli smo novu kategoriju poljoprivrednika koji se mogu prijaviti. Do sada su to mogli samo oni kojima je poljoprivreda osnovna djelatnost i koji su obveznici socijalnog osiguranja po osnovi poljoprivrede, a sada smo omogućili da se na natječaj prijave i oni kojima poljoprivreda nije osnovna djelatnost. Razlika je u visini potpore koju mogu ostvariti mladi, pa tako oni koji se bave isključivo poljoprivredom i dalje mogu dobiti 372 tisuće kuna potpore, a oni kojima poljoprivreda nije osnovna djelatnost 148.000 kuna, izjavio je ministar Tomislav Tolušić dodajući kako vjeruje da će ova izmjena potaknuti mlade ljude na ostanak u ruralnim područjima i razvoj poljoprivredne proizvodnje koja im do sada nije bila glavno zanimanje.

Ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore na ovom natječaju iznosi 132.597.000 kuna. Ovim bespovratnim sredstvima mogu se financirati mnogobrojne aktivnosti kao kupnja poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme, kupnja domaćih životinja, višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala višegodišnjeg bilja, kupnja, građenje ili opremanje zatvorenih i zaštićenih prostora i objekata, podizanje novih i restrukturiranje postojećih višegodišnjih nasada i drugo.

Zahtjev za potporu može se popunjavati i podnositi u AGRONET-u od 25. travnja 2018. godine od 12:00 sati do 13. lipnja 2018. godine do 12:00 sati. Rok za podnošenje Potvrde o podnošenju zahtjeva za potporu počinje teći od 25. travnja 2018. godine od 12:00 sati do 13. lipnja 2018. godine do 12:00 sati.

Sve detalje možete pogledati ovdje.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.