Novi potencijali za Šibenik i Knin: Vojarne Paninkovac i Pađene vojska više ne treba

Ministarstvo obrane ukinulo je status perspektivnosti za vojarne Paninkovac u Šibeniku i Pađene u Kninu. Tu dobru vijest priopćio je danas župan Goran Pauk predstavljajući na sjednici županijske skupštine šeste izmjene i dopune Prostornog plana Šibensko-kninske županije.

– Nakon niza sastanaka, naših upiranja i moljenja Ministarstvo obrane dostavilo nam je 16. ožujka očitovanje u kojem je ukinut status perspektivnosti za Paninkovac u Šibeniku i Pađene u Kninu. Ovim izmjenama te dvije vojarne brišemo iz Prostornog plana županije i to postaju perspektivni prostori za Šibenik i Knin. Paninkovac je iznimno koristan prostor s uređenom obalom za niz turističkih i gospodarskih sadržaja. Knin sada na prostoru Pađena može planirati projekte za razvoj. Temeljem tih odluka Ministarstva obrane sada možemo tražiti povrat tih prostora, kazao je župan Pauk.

paninkovac2

Izmjene i dopune Prostornog plana županije Županijski zavod pripremao je skoro dulje od dvije godine, a između ostaloga opširnje je obrađeno gospodarenje otpadom sukladno Strategiji gospodarenja otpadom Republike Hrvatske te su određene lokacije za zbrinjavanje viška iskopa koji je mineralna sirovina. Zbog zaštite šišmiša izuzeto je takvo odlagalište na lokaciji Kijevo, po jedno je planirano na područjima Pirovca, Rogoznice, Vodica, Drniša, Ružića i Knina te dva odlagališta viška iskopa na području Promine.

– Provedena je revizija nerealiziranih ugostiteljsko-turističkih zona te reguliran prostor za izgradnju stambenih i turističkih kapaciteta i golf igrališta oko cijele Male Soline u cilju oživljavanja naselja Zablaće. Izgradnja je planirana isključivo u postojećem građevinskom području u dubini tog prostora uz čuvanje buffer zone zaštićenog prostora prema kanalu sv. Ante. Za izgradnju golf terena sa smještajnim kapacitetima izgrađena površina je Planom povećana na zakonski dopuštenih četiri posto, kazao je Pauk.

Izmjenama Prostornog plana obuhvaćene su i gospodarske zone u naseljima i to na poticaj tvrtke DIV u Kninu koja je tražila povećanje maksimalne izgrađenosti zbog nemogućnosti prostornog širenja. Maksimalna dozvoljena izgrađenost je sada povećana sa 40 do 50 posto na 60 posto.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.