‘Novi statut HDZ-a je korak ka demokratizaciji, a sve demografske inicijative su dobrodošle, pa i predsjedničine”

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Predstavljanje radne verzije novog statuta HDZ-a, rasprava o radu Vlade, početak gradnje Pelješkog mosta, pregled obrambene politike, bile su neke od tema o kojima je danas raspravljao Središnji odbor HDZ-a. To je novinarima otkrio premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković nakon dvoipolsatnog zatvorenog sastanka u Solarisu.

– Današnje teme bile su, prije svega, sagledavanje aktualnih političkih zbivanja, malo i u retrospektivi od zadnjeg sastanka koji je bio u prosincu. Raspravili smo sve što su Vlada, parlamentarna većina i Hrvatski sabor poduzeli po nizu političkih, gospodarskih, sektorskih i sigurnosnih tema. Ocijenjeno je da smo ostvarili jako puno rezultata i dobili smo potporu za sve ovo što je učinjeno u proteklom razdoblju – rekao je Plenković.

Glavni tajnik stranke Gordan Jandroković predstavio je pripreme za održavanje Izvještajnog sabora HDZ-a koji će biti održan Zagrebu 26. svibnja.

– Kolega Karlo Ressler, koji je predsjedavao radnom skupinom, predstavio je radnu verziju novog statuta HDZ-a. Održali smo raspravu i ima još nekoliko sugestija za eventualne modifikacije teksta. Radna skupina će uzeti u obzir te zahtjeve te će prirediti u najskorije vrijeme nacrt koji će u konačnici prirediti za sabor na idućoj sjednici Središnjeg odbora koja će prema ustaljenoj praksi biti 24. ili 25. svibnja – istaknuo je predsjednik HDZ-a.

Također, na zatvorenom sastanku, dodao je Plenković, bilo je govora o drugim temama koje se tiču funkcioniranja stranke.

– Zadovoljni smo konsolidacijom stranke, osobito s financijske strane i možemo reći da je ovaj sastanak bio izuzetno koristan, osobito nakon današnje sjednice Vlade u Splitu. Bila je uobičajena radna atmosfera. Nije bilo disonantnih tonova. Razgovarali smo, prije svega, o aktivnostima Vlade i svemu onome što smo poduzeli po pitanju reformi, plana konvergencije, donošenja bitnih odluka za razvoj zemlje, oko potpisivanja ugovora o gradnji Pelješkog mosta i niza drugih aktivnosti – rekao je Plenković.

Potpredsjednik Središnjeg odbora, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević dao je pregled svih postignuća u domeni obrane i nacionalne sigurnosti, od strategija zakona o domovinskoj sigurnosti, niza poboljšanja u sustavu civilne zaštite pa i zaštite od požara.

– Akademik Željko Reiner, potpredsjednik Hrvatskog sabora, nas je izvijestio o poboljšanjima rada i učinkovitosti rada tog tijela nakon usvajanja novog poslovnika. Kolega Brkić je govorio o aktualnoj situaciji i zbivanjima u Bosni i Hercegovini i aktivnostima koji se tiču pripreme izbora u našoj susjednoj zemlji te nizu drugih tema – objasnio je premijer.

Oko statuta, kazao je, nema ništa novoga. Dodao je kako je to korak naprijed prema demokratizaciji stranačkih procesa. Novinari su ga upitali zašto će, prema najavama, biti dva potpredsjednika manje.

– Smatrali smo da je to dobro u novoj koncepciji užeg i šireg predsjedništva. Uže bi imalo 10 članova, a šire bi bilo svi oni koji su izabrani plus svi predsjednici županijskih organizacija. To bi bilo bi jedno tijelo koje bi moglo dati u odgovarajućim vremenskih intervalima smjer djelovanja stranke. Mislim da su rješenja sasvim dobra i funkcionalna – kazao je Plenković.

Odgovorio je predsjednik HDZ-a i na tvrdnje predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović da ima spremne svoje demografske mjere te da će ih sama prezentirati ako neće zajedno. Sve inicijative koje mogu pomoći demografskoj revitalizaciji su dobrodošle, odgovorio je Plenković, pa i ideje predsjednice Republike.

– Mislim da je dobro da predsjednica, njezini savjetnici i svi, koji žele pridonijeti rješavanju ovog problema, donesu svoje prijedloge. Vlada je jako puno po toj temi napravila. Mogu sada ponoviti. Povećali smo roditeljske i rodiljne naknade, osjete se efekti porezne reforme, subvencioniramo stambene kredite za mlade obitelji, veći je obuhvat dječjeg doplatka, ulažemo u izgradnju vrtića. Sve ono što može riješiti ovaj problem je dobrodošlo – poručio je predsjednik HDZ-a.

Inače, sutra će u Solarisu biti održana konferencija za župane, gradonačelnike i načelnike iz redova HDZ-a pod nazivom ‘Lokalna i područna samouprava u Hrvatskoj – Reforma, financije i razvoj’.

(Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell)


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.