Novi turistički dragulj zahvaljujući Igri prijestolja: Nakon Šibenika i Dubrovnika, na redu je Klis

Muzej grada Šibenika uključen je u projekt ‘Fortress ReInvented – Inovativni pristup i digitalni sadržaji na povijesnim tvrđavama naziv je projekta’ koji će rezultirati 3D mappingom kliške tvrđave.

Krajem 2016. godine u Hrvatskoj je obnovljena jedna nova povijesna, kulturna i turistička atrakcija – Knežev dvor na Tvrđavi Klis. Tim potezom potaknuto je konstantno ulaganje u Tvrđavu, a u tijeku je i realizacija projekta u vrijednosti od preko 1,3 milijuna eura koji će rezultirati 3D mappingom kliške tvrđave i edukacijom u upravljanju kulturnom baštinom. Projekt se zove Fortress ReInvented – Inovativni pristup i digitalni sadržaji na povijesnim tvrđavama, a u njega su uz Općinu Klis uključeni Muzej Grada Šibenika, Općina Herceg Novi i Muzej grada Zenice.

S obzirom na povijest Klisa, koji je nekoć bio grad i oduvijek imao iznimnu važnost za hrvatsku povijest, Općina Klis odlučila je pokrenuti proces ponovnog stjecanja statusa grada. Cilj je Klisu osigurati titulu povijesnog grada i brendirati ga kao takvog, ne samo zbog postojanja Kliške tvrđave već i niza drugih značajki na kojima suvremeni Klis počiva, poput svojih geoprometnih prednosti, kulture, turističkih potencijala, piše portal journal.

Kliška tvrđava je, osim svoje važne povijesne uloge, svjetsku slavu stekla i time što je na njoj snimana popularna serija Game of Thrones , zbog čega su slike tvrđave obišle cijeli svijet. Obožavatelji seriji svakako su u 2. epizodi 5. sezone prepoznali hrvatsku tvrđavu.

Ta činjenica otvara brojne turističke mogućnosti, koje su već iskoristili Dubrovnik i Šibenik, stoga klišku tvrđavu čeka uzbudljiva turistička, ali i filmska budućnost. Tvrđavu godišnje posjeti nešto više od 10.000 posjetitelja, no njen potencijal puno je veći od te brojke i tvrđava će uskoro postati izletnička destinacija većem broju stranih, ali i domaćih gostiju. Činjenica da se Klis nalazi u neposrednoj blizini Splita, takorekuć’ se radi o predgrađu ovog velikog mediteranskog grada, ide mu u prilog zbog povezanosti i s ostatkom kulturne i povijesne turističke ponude, a i Šibenik nije daleko. Sljedeći put kada ćete posjetiti Split ili Šibenik svakako u svoj planer uvrstite i ovu prekrasnu lokaciju.

 

Foto: Pinterest

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.