Radni posjet ministrice Vesne Bedeković

Novi zakon rasteretit će socijalne radnike, a gdje je kritično bit će i novih zapošljavanja

U okviru svojih obilazaka županija ministrica  za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković sa suradnicima, u radnom je posjetu Šibensko-kninskoj županiji. Nakon obilaska Centara za socijalnu skrbu Kninu i Drnišu, ministrica Bedeković sastala se sa županom Goranom Paukom i njegovim suradnicima, ravnateljima i predstojnicima ustanova na području Šibensko-kninske županije, a potom obišla i Centar za socijalnu skrb u Šibeniku.

– Fokus razgovora bio je na socijalnoj skrbi i toj problematici, a demografija će biti posebna tema o kojoj ćemo razgovarati drugom prilikom – kazao je župan Pauk.

Ministrica je istaknula pet mjera bitnih za funkcioniranje sustava socijalne skrbi i podizanje kvalitete rada i samog sustava.

– Osnovno je da svi radnici u sustavu svoj posao mogu obavljati na siguran način i da ga mogu obavljati što kvalitetnije. Krajnji cilj je zadovoljstvo naših krajnjih korisnika i što kvalitetnija usluga za naše sugrađane koji su u potrebi. Uvedena je fizička i tehnička zaštita u svim podružnicama centara i to je provedeno u svim centrima na području vaše županije. Druga mjera je davanje statusa službene osobe svim socijalnim radnicima i svim stručnim radnicima u sustavu socijalne skrbi kroz izmjene i dopune Kaznenog zakona od početka sljedeće godine. Treća mjera je sustavno stručno usavršavanje svih u sustavu, četvrta sigurnost socijalnih radnika kada su na terenu, a peta je jača i intenzivnija međuresorna suradnja s različitim sustavima – kazala je ministrica Bedeković.

Današnji posjet bio je prilika i da pitamo ministricu što je poduzeto po pitanju problema koje su šibenski socijalni radnici istaknuli kao bitne na svom mirnom prosvjedu u ožujku ove godine. Tada su, naime, rekli da u šibenskom centru i po aktualnom pravilniku, koji je nerealan, nedostaje 13 stručnih radnika, da su stvarne potrebe veće, a jedan od problema su i brojne ovlasti koje su im nagurane iz drugih sustava.

– Nacrt Zakona o socijalnoj skrbi je u svojoj finalnoj verziji, nakon čega će ići u javno savjetovanje. Već sada intenzivno radimo da se kroz zakonske odredbe smanji broj ovlasti i da se rasterete socijalni radnici. Imamo činjenicu da se godinama nanizao veliki broj različitih obaveza i ovlasti koje su dane socijalnim radnicima, a nisu nužno povezane sa sustavom socijalne skrbi. Intenzivno komuniciramo s različitim resorima kako bi se neke od tih ovlasti, a ujedno su to i administrativna opterećenja, vratile u nadležna ministarstva i tijela. Nažalost još uvijek je na snazi uredba o zabrani zapošljavanja koja kaže ‘dva čovjeka odlaze da bi se jedan zaposlio’ i toga se moramo pridržavati. Ministarstvo ipak radi analizu kadrovskih potreba gdje dio financijskih sredstava usmjeravamo na davanje suglasnosti za zapošljavanje u onim ustanovama gdje je doista kritično – odgovorila je ministrica Bedeković, najavivši i sastanak s gradonačelnikom Željkom Burićem oko preseljenja ureda šibenskog Centra za socijalno skrb sa četiri na zajedničku lokaciju.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.