Poetska ljepota

NP Krka vas poziva da uhvatite osebujnu raskoš rijeke s vidikovca BrljanFoto: NP Krka

Kada prijeđete rijeku Krku na prijelazu koji je još u antičko doba bio dio mreže rimskih putova na prostoru između Bukovice i Promine, pogled na vrh serpentina na desnoj, bukovičkoj strani natjerat će vas da se zaustavite, pišu iz NP Krka. Tu se nalaze malo odmorište i uređeni vidikovac s pogledom na Brljan.

Smatra se da je tim putom prošao i car Trajan za svoga pohoda na Dačane. Jer, Brljanu iza leđa nalazi se Burnum, rimski vojni logor i naselje, koje je narod dugo zvao ‘Trajanski grad’.

Cijeli taj prostor odiše burnom prošlošću, vremenima u kojima je rijeka dijelila plemena i narode, a s današnjih vidikovaca nadzirani su protivnici. I danas se upravo s toga mjesta u Puljanima, na lijevoj obali Krke, vide ostaci pretpovijesne gradine, središta liburnske zajednice Burnistae.

S toga vidikovca vidi se bujno submediteransko raslinje, koje skriva nekadašnje vodenice, male pašnjake i kultivirana polja. Tu Krka postaje pitomija. Sam slap Brljan u toplom je dijelu godine gotovo suh. Na njega se nadovezuje jezero, nastalo izgradnjom brane, koja ujezeruje tok uzvodno u dužini od 1,3 kilometara.

Brljansko jezero, zvano i Ćorića jezero, odnosno Bjelober, široko je 400, a dugo 1.300 metara. Snažan dojam na posjetitelje ostavljaju širina otvorena prostora pod vidikovcem i osjećaj slobode koji takav pogled izaziva.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.