Obilježena 24. godišnjica ratnog zločina u Dragišićima: Trojica osumnjičenih nedostupni pravosuđu

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pod spomen ploče u Dragišićima i misom zadušnicom u župnoj crkvi sv. Duha u Tisnom obilježena je danas 24. obljetnica herojske pogibije hrvatskih vitezova Jakova Crvelina (27) i Borisa Kartela (36).

Tog 24. i 25. veljače 1993. godine počinjen je ratni zločin nad hrvatskim braniteljima koji još uvijek nije procesuiran. Paravojska ‘SAO Krajine’ zarobila je deset hrvatskih branitelja koji su nakon šestosatne borbe ostali bez streljiva. Iz bezobzirne osvete zbog gubitka bitke na Maslenici, neprijatelj je napravio pokolj među zarobljenicima, tako da su do zatvora u Kninu živa stigla samo šestorica. Tijela mučki ubijenih Jakova Crvelina iz Tisnog i Borisa Kartela iz Putićanja su razmijenjena, kao i šestorica preživjelih, dok se sudbine i posljednja počivališta Borisa Troskota (30) iz Kašića Banjevačkog i Borislava Periše (27) iz Krkovića ni danas ne znaju.

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

U komemoraciji na mjestu stradanja, uz obitelji poginulih i preživjele sudionike bitke, sudjelovali su predstavnici udruga branitelja iz Tisnog, Pirovca, Vodica, Stankovaca i Šibenika, predstavnici županije, gradova i općina.

Šibenska policija je od 2002. do kolovoza 2012. podnijela tri kaznene prijave protiv trojice državljana RH osumnjičenih za te zločine. Sva trojica su zasad ostala nedostupna, u Srbiji.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.