Visoko na 'listi srama'

Obje tvrtke Poljaka koji je kupio Hotel Krku državi duguju milijune poreza

Ovogodišnja ‘lista srama’ poreznih dužnika posebno je zanimljiva budući da je na visokom četvrtom mjestu među poduzećima i Bungalow čiji je osnivač Pawel Piotr Bryja koji državi duguje više od 8,4 milijuna kuna. Taj Poljak je član Uprave tvrke Mobilia registrirane u Šibeniku koja je na 10. mjestu poreznih dužnika s 2,5 milijuna kuna duga. Podsjetimo, Mobilia je preuzela dugove Rivijere u stečaju vlasnika Ive Deana i zapravo je novi vlasnika Hotela Krka, a u postupku je i preuzimanje Imperijala u Vodicama te Dubravke na Šubićevcu.

Inače, među poduzećima rekorder je i dalje šibenska Vinoplod-Vinarija s više od 18 milijuna kuna duga. Drugi na listi je jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću tvrtka Rada Promet sa 8,7 milijuna kuna duga, a treći NCP Brodoservis sa 8,6 milijuna kuna. Zanimljivo, bivši TEF i dalje je na listi srama s dugom od skoro šest milijuna kuna. Na toj listi je ukupno 46 tvrtki.

Drago Šunko iz Rogoznice s više od 6,7 milijuna kuna poreznog duga i dalje je rekorder među dužnicima obrtnicima iz Šibensko-kninske županije po podacima koje je objavila Porezna uprava. Na drugom je mjestu i dalje Žarko Čogelja iz Skradina s dugom od oko 1,2 milijuna kuna, dok je na trećem mjestu Roko Šumera s Krapnja čiji dug također prelazi milijun kuna. Na toj listi inače je 151 dužnik, a podatke Ministarstvo financija objavljuje svakog 31. listopada.

Na trećoj i najdužoj listi su građani koje Porezna uprava svrstava u ostale porezne obveznike, a rekorder je i ove godine Neven Rak s više od 2,6 milijuna kuna duga. Svega 300 tisuća kuna manje dužna je Seba Brkić iz Kistanja koju slijedi Ilija Miletović iz Kninskog Polja s nešto više od 1,9 milijuna kuna. Na toj listi je čak 861 osoba iz Šibensko-kninske županije.

Podsjetimo, prema zakonu, obveza čuvanja porezne tajne nije povrijeđena kad Porezna uprava, bez pristanka poreznog obveznika objavi na svojim stranicama popis dospjelih i neplaćenih dugova, i to kad je iznos duga za fizičke osobe veći od 100 tisuća kuna, za pravne više od 300, te za ostale porezne obveznike kad duguju više od 15 tisuća kuna.

Zakon vrlo jednostavno briše dužnike s porezne liste čim otplate porezni dug. Listu svih dužnika možete pregledati OVDJE.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.