Izbjegnite plaćanje kazni

Obvezno korištenje zimske opreme traje do travnja: Provjerite što vam je činitiFoto: Ilustracija

Od danas do 15. travnja zimska oprema obavezna je na zimskim dionicama cesta u Republici Hrvatskoj, a u našoj županiji zimski uvjeti na cestama najčešće nastupaju na cestovnom pravcu Knin-Gračac.

–  Obzirom na činjenicu da se, kao i svake godine u ovo vrijeme, nalazimo pred razdobljem kada će uslijediti ‘zimski uvjeti na cestama’, a uzimajući u obzir uzroke najtežih prometnih nesreća, upozoravamo sve sudionike u prometu, a posebice vozače da se pridržavaju prometnih propisa, a sve s ciljem podizanja razine sigurnosti prometa na cestama – priopćeno je iz Policijske uprave šibensko-kninske.

Autobusi i teretna vozila koja zbog tehničkih razloga ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima.

Ako policijski službenik zatekne vozilo koje se kreće cestom (na kojoj je kretanje te vrste vozila zabranjeno) bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kada je zimska oprema obvezna, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom ili da vozilom nastavi kretanje na cesti na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno, odnosno da upotrijebi zimsku opremu. U suprotnom vozaču prijeti novčana kazna od 700 kuna, javljaju iz Hrvatskog autokluba.

Policija je izdala u posebno upozorenje vozačima, kako bi što sigurnije i jednostavnije putovali do odredištima u slučaju zimskih uvjeta.

– Na put uvijek krećite odmorni i izbjegavajte polazak na duže putovanje neposredno nakon završetka radnog vremena. Na auto-karti se upoznajte s dionicom kojom želite putovati, ali i s alternativnim pravcima te prije putovanja pravovremeno se informirajte o vremenskim prilikama i stanju na cestama (putem informativnog centra HAK-a i 2. programa Hrvatskog radija). Opremite vozilo zimskim gumama, koristeći zimske gume na svim kotačima vozila, a ne samo na pogonskim. Ukoliko kao zimsku opremu namjeravate koristiti ljetne gume s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače, gume moraju imati najmanju dubinu profila od 4 mm. Vodite računa da se lanci za snijeg proizvode prema veličinama (dimenzijama) guma te prije polaska na put barem jedanput osobno obavite probu postavljanja lanaca za snijeg na kotače vašeg vozila. Ako krećete na duži put, gorivom potpuno napunite rezervoar, a tijekom putovanja, kada kazaljka na pokazivaču goriva pokazuje razinu ispod pola, dopunite rezervoar.  Brzinu kretanja vozila prilagodite stanju na cesti i uvjetima vidljivosti. Pri vožnji u kolonama povećajte razmak između vašeg vozila i vozila koje se kreće ispred vas. Izbjegavajte nagla kočenja, nagla okretanja kotača upravljača, pretjecanja i zaustavljanja vozila uz rub ceste – piše u policijskom priopćenju.

Foto: ilustracija

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.