Od 1. lipnja kažnjivo je svako paljenje vatre na otvorenom prostoru

Požar na Svilaji

S prvim danom svibnja na snagu stupa odluka o zabrani paljenja vatre na otvorenom prostoru. Zabrana traje sve do 31. listopada ove godine. Za sve one koji nisu upoznati s ovom odredbom, a spremaju se ovih dana spaljivati korov, smeće  ili što slično, bolje im je da to ne rade, jer bi ih moglo opaliti po džepu. Kazne za kršenje ove odredbe nisu tako male, pa je sve manje onih koji se na takvo što odlučuju. Ipak, uvijek ima onih koji misle da će lako s vatrom… Kasnije, kad se rasplamsa, već bude prekasno.

Iznimno, mogu se koristiti improvizirani roštilji i gradele na okućnicama u naseljenom mjestu ako je očišćeno mjesto loženja otvorene vatre od svih gorivih tvari u krugu od 1,5 metra od ruba roštilja ili gradela i uz uvjet da je pripremljena odgovarajuća količina vode za gašenje ostataka loženja vatre i za polijevanje pepela, kao i roštilji i gradele u vatrootpornom kućištu koji su izrađeni tako da ne postoji mogućnost da se vatra prenese na otvoreni prostor uz uvjete da je pripremljen sigurnosni pojas odnosno očišćeno okolno zemljište i da je osigurano priručno sredstvo za gašenje vatre.

pozar mideno2

Kazna za prekršitelje je od dvije do 15 tisuća kuna. Isto tako, svaki čovjek dužan je temeljem Zakona o zaštiti od požara, dojaviti požar ili, ukoliko to nije opasno za njega, pristupiti gašenju. Ukoliko to ne učini, ili ne da informacije o požaru, kazna iznosi također od dvije do 15 tisuća kuna. Kazna za namjerno izazivanje požara može iznositi do 150 tisuća kuna ili čak do 60 dana zatvora.

Osim novčanih kazni, moguće su i prekršajne sankcije, baš kao i kaznene prijave zbog dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom. Također, osobe koje izazovu požar snose troškove vatrogasne intervencije temeljem pravomoćne sudske presude.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.