Od početka godine učenici se mogu besplatno cijepiti protiv HPV-a, ali dosad u županiji to još nitko nije učinio…

Pixabay

Besplatno cijepljenje protiv humanog papiloma virusa (HPV) započelo je 1. siječnja, no nitko od osmaša i srednjoškolaca iz Šibensko-kninske županije još se nije cijepio, doznajemo od doktorice Belinde Vladić, voditeljice Službe za školsku i adolescentnu medicinu. Prošle godine u Službi školske medicine cijepljene su 32 učenice i 28 učenika, što je znatno više nego u 2017. godini kada je cijepljeno 13 učenica i tri učenika.

– U ovoj godini očekujemo još veću zainteresiranost jer je po zadnjoj obavijesti, koja je objavljenja krajem prošle godine, omogućeno besplatno cijepljenje i učenicima srednjih škola što zadnje dvije godine nije bilo moguće – kazala je doktorica Vladić.

Naša županija za sada ima dovoljno doza cjepiva, a riječ je o ‘Gardasil 9’ cjepivu namijenjenom učenicima osmih razreda i srednjoškolcima koji se žele cijepiti.

– Nuspojave cjepiva su kao i u većine drugih cjepiva. Poznata je pojava blagih do umjerenih reakcija nakon primjene cjepiva protiv HPV-a. Reakcije ne traju dugo i prolaze same od sebe, a najčešće nuspojave cjepiva su glavobolja, bol u mišićima, reakcije na mjestu injekcije kao što su bol, crvenilo i oticanje te iscrpljenost. Kratke nesvjestice i povezani simptomi, poput grčevitih pokreta, mogu se javiti nakon bilo kojeg medicinskog zahvata, uključujući i cijepljenje – objašnjava Vladić.

Učenici koji se žele cijepiti moraju dobiti odobrenje roditelja ili skrbnika i javiti se najkasnije do 1. srpnja Službi za školsku medicinu kako bi se osigurala dovoljna doza cjepiva na razini cijele države.

Odgovorno spolno ponašanje je najbolja zaštita

– Najbolja zaštita protiv virusa je odgovorno spolno ponašanje te cijepljenje Gardasilom 9. Međutim, cijepljenje nije zamjena za probir raka vrata maternice, pa žene i dalje trebaju redovito ići na ginekološke preglede i citološki bris – poručila je Vladić.

Podsjetimo, obrasce poziva na cijepljenje protiv HPV-a za učenike osmog razreda osnovne škole priprema Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a učenicima ih dostavljaju timovi školske medicine odnosno županijski Zavodi za javno zdravstvo. U slučaju da se poziv na cijepljenje protiv HPV-a izgubi ili ošteti, moguće ga je preuzeti na stranici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Taj obrazac vrijedi jednako kao i onaj koji dijete dobiva od školskog liječnika ili u školi.

(FOTO: Ilustracija)

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.