Aglomeracija ide dalje

Od ponedjeljka zabrana prometa Ulicom Vladimira Nazora: Za mjesec dana bageri će raskopati i VanjskiFoto: Ilustracija/Arhiva

Od ponedjeljka će biti prekinut promet Ulicom Vladimira Nazora u smjeru od obale prema Poljani, jer tamo počinju radovi na Aglomeraciji. Mjesec dana kasnije zatvorit će se i Ulica Stjepana Radića od zgrade Općinskog suda do Poljane, zbog čega će u strogom centru grada vrijediti posebna prometna regulacija, izvijestili su danas na konferenciji za medije predstavnici Vodovoda i odvodnje te Grada Šibenika.

Dionica Ulice Stjepana Radića od suda do crkve Gospe van grada tako će biti zatvorena za promet od kraja ožujka, a istovremeno će promet kroz Ulicu Ante Šupuka postati jednosmjeran, u smislu da se neće moći skrenuti prema sudu, izvijestio je dogradonačelnik Šibenika Danijel Mileta.

– Od ponedjeljka dolazimo u situaciju da se prekida promet od obale prema Ulici Vladimira Nazora koja vodi prema Poljani. Naime, moramo ući s Aglomeracijom na prostor od Poljane prema Vanjskom i spojiti se na sustav koji je svojedobno napravljen kad je rađena ulica Put gimnazije – poručio je Mileta.

Što se radova u Ulici kralja Zvonimira tiče, na dionici od benzinske postaje Petrol do Kronjinog magazina u tijeku je postavljanje asfalta, dok je dio od Miminca do Zadarske ulice već asfaltiran. Dionica od Zadarske ulice do Doma zdravlja bit će završena do 7. ožujka, kao i potez od Kronjinog magazina do Stare ceste, dok će povezivanje Doma zdravlja i Stare ceste biti gotovo do 1. lipnja.

– Dijelove Ulice kralja Zvonimira koji budu građevinsko riješeni, puštat ćemo u promet kao što smo pustili dio od Zadarske ulice do kazališta, ali moramo napomenuti da oni neće biti u punoj funkciji sve dok se ne spoji kompletan potez od Kronjinog magazina do Poljane, a to će biti najkasnije 1. lipnja – naveo je Mileta.

Duško Jaramaz/PIXSELL

Direktor Vodovoda Frane Malenica izvijestio je kako projekt teče svojim tijekom i vjeruje da će biti gotov do 31. prosinca 2021. godine, kada je predviđen i krajnji rok za završetak radova na Aglomeraciji, projektu vrijednom 397 milijuna kuna.

– Dio od Brodarice do Podsolarskog je gotov, ostaje još asfaltiranje. U dijelu Brodarice sjeverno od magistrale realizirano je oko 30 posto radova, dok je na dijelu Brodarica Krapanj realizirano oko 5.000 metara kanalizacijske mreže od ukupno 15 tisuća-. Izgrađena su 274 priključka i napravljena je rekonstrukcija vode u dužini od dva kilometra. U Jadrtovcu je izgrađena kanalizacijska mreža u dužini 1.100 metara i vode jedan kilometar. Najlošije stojimo u Zablaću gdje je realizirano tek 20 posto radova. Naime, tamo imamo problem s radnom snagom i zbog toga se kasni s radovima – poručio je Malenica.

Što se grada Šibenika tiče, izgrađeno je više od dva kilometra kanalizacijske mreže u odnosu na predviđenih 4,7 kilometra, a realizirano je gotovo 40 posto vodovodne mreže. Radovi u Mariborskoj ulici otegnuli su se jer je testiranje tlačnih cijevi pokazalo da jedna trećina ne daje zadovoljavajuće rezultate, pa je očekivani kraj radova u toj ulici sredinom ožujka. Radovi u Crnici su pri kraju, a do početka svibnja sve bi trebalo biti gotovo.

– Onda na red dolazi Ulica Stipe Ninića, jednosmjerna ulica u kojoj je i škola, pa se i tu postavlja pitanje hoćemo li ući u radove za vrijeme sezone ili početkom školske godine. Tu moramo sjesti s predstavnicima gradske četvrti i odlučiti u najboljem interesu građana, makar je jasno da ne možemo svima udovoljiti – istaknuo je Mileta.

Radovi u Podsolarskom su gotovi, dok se na Brodarici još rješava pitanje ulice Gomljanik.

– Otvorilo se pitanje privatnih iznajmljivača u ulici Gomljanik koji navodno pripremaju prosvjede i blokade jer se u toj ulici planira raditi preko ljeta. Ne razumijemo takav način komunikacije. Po pitanju te ulice još ništa nije odlučeno, a postoje dvije varijante – da radovi stanu preko ljeta i počnu od devetog mjeseca kada djeca krenu u školu, što će predstavljati problem za njihov dolazak do škole, ili preko ljeta kada traje sezona, a tamo postoji desetak iznajmljivača. Mi dajemo Mjesnom odboru Brodarica odriješene ruke da odluče koju varijantu će odabrati – kazao je dogradonačelnik Mileta.

Radovi na Jadranskoj magistrali idu svojim tokom, a Hrvatske ceste uskoro će ući na Brodaricu s radovima na pojačanom održavanju ceste. Što se Jadrtovca tiče, radovi će biti gotovi najkasnije do 15. ožujka, dok će u Zablaću do početka svibnja biti saniran dio kroz glavnu ulicu do rotora te cesta od Mandaline do ulaza u Zablaće.

Na kraju, gradonačelnik Šibenika Željko Burić zahvalio je građanima na partnerskom odnosu i strpljenju.

– Grad će završetkom Aglomeracije na svojoj administrativnoj površini od 525 četvorna kilometra imati preko 98 posto stanovništva spojeno na tekuću vodu i preko 98 posto spojenih na sustav odvodnje. To je temeljni infrastrukturni standard koji omogućava razvoj grada – zaključio je Burić.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.