Od sunca do snijega u jedan dan: Temperature padaju za 15 stupnjeva, a dojam hladnoće bit će i veći

Vedro je i sunčano jutros na širem šibenskom području gdje su se jutarnje temperature kretale većinom oko 7 °C, izuzev Rogoznice koja je u 8 sati mjerila 12 °C. Do kraja dana zadržat će se djelomice sunčano uz jaku buru, mjestimice na udare i olujnu, a u noći stiže najavljeno pogoršanje vremena uz osjetan pad temperature.

Osjet hladnoće bit će vrlo velik, piše HRT, ne samo zbog vjetra, nego i zbog jakog pada temperature pogotovo na sjevernom i srednjem dijelu Jadrana.

Još hladnije u cijeloj zemlji bit će tijekom ponedjeljka i utorka. Pod utjecajem ciklone vrijeme će biti nestabilno. Na kopnu uz snijeg, osobito u gorju te na istoku tijekom ponedjeljka. Očekuje se i podebljanje snježnog pokrivača. Vrlo hladno uz temperature uglavnom između -10 i -5°C, u gorju i prema -15°C. Dodatan osjećaj hladnoće stvarat će sjeveroistočnjak.

I na Jadranu vrlo nestabilno uz povremen snijeg a na većem dijelu obale te na otocima doći će i do stvaranja barem tanjeg snježnog pokrivača, vjerojatnije na srednjem i južnom Jadranu. Ipak, Šibenik Meteo javlja kako su najnoviji modeli nastavili trend posušivanja oborina, pa su one u nedjelju gotovo zanemarive po zadnjim izlazima.

nedjelja sib meteo

Silvio Milanko na svojoj stranici ‘Vremenska prognoza by Silvio’ objašnjava kako će biti iznimno hladno za doba godine uz najviše temperature na većem dijelu oko i ispod nule. I dalje će biti vjetrovito uz jaku i olujnu buru s orkanskim udarima podno Velebita i Biokova. Postupno slabljenje bure izgledno je u drugom dijelu utorka.

pon

Od srijede vrlo vjerojatno stabilizacija vremena. I dalje će biti vrlo hladno a uz razvedravanje te snježni pokrivač na tlu noćne i jutarnje temperature bit će iznimno niske. U idealnim uvjetima uz cjelonoćnu vedrinu te tiho bez vjetra temperature mogu pasti na oko -20°C, pa i koji stupanj ispod. Značajnih minusa bit će i duž obale, nerijetko oko i ispod -5°C, u unutrašnjosti Istre te zaleđu Dalmacije moguće i ispod -10°C.

Na Jadranu umjerena i jaka bura, na sjevernom dijelu i olujna bura. Osjet hladnoće bit će vrlo velik, ne samo zbog vjetra, nego i zbog jakog pada temperature, pogotovo na sjevernom i srednjem dijelu. Od ponedjeljka se ondje tijekom dana očekuje najviše oko 0 °C, a ujutro će biti i do -6 °C. Bit će i susnježice i snijega, osobito u Dalmaciji tijekom nedjelje i ponedjeljka, kada će prevladavati oblačno. Stoga i će i u Dalmaciji zimska služba imati dosta posla.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.