Od sutra 24-satna kontrola brzine vožnje, posebno mladih vozača

Policija će od četvrtka ujutro do petka pojačano kontrolirati okupljališta mladih s posebnim naglaskom na mlade vozače koji su u ovoj godini skrivili pet od ukupno devet prometnih nesreća u kojima je bilo poginulih osoba.

Kako su najavili iz PU šibensko-kninske akciju će provesti u cilju povećanja stanja sigurnosti u prometu na cestama, a posebno u odnosu na smanjena smrtnog stradavanja i teškog ozljeđivanja. Akcija će trajati od 6 sati sutra do petka u 6 sati u cijeloj zemlji, a posebno će se kontrolirati brzina vožnje.

Policijski službenici bit će na maksimalno mogućem broju lokacija, temeljem vlastite prosudbe, statističkih pokazatelja za naše područje, kao i na  odabranim lokacijama koje građani percipiraju i ističu kao ugrožene.

U deset mjeseci ove godine na našem području nepropisnom i neprilagođenom brzinom uzrokovane su 274 prometne nesreće, od kojih 121 s ozlijeđenim i 7 s poginulim osobama, u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kada je zabilježen manji broj ovih prometnih nesreća, odnosno  259 prometnih nesreća, 122 s ozlijeđenim i 5 s poginulim osobama. Nepropisna i neprilagođena brzina je najčešći uzrok prometnih nesreća s udjelom oko 25 posto u ukupnom broju, a što je značajnije udio nepropisne i neprilagođene brzine u prometnim nesrećama s nastradalim osobama je 35 do 40 posto, dok je njen udio u nesrećama s poginulima veći od 50 posto.

Od početka ove godine na našem području, od devet prometnih nesreća s poginulim osobama, njih sedam je uzrokovano brzinom, a važno je za istaknuti da su mladi vozači skrivili pet od tih nesreća, pa će i preventivne i represivne aktivnosti policije biti posebno usmjerene prema ovoj kategoriji vozača i mjestima njihova okupljanja.

Iz PU šibensko-kninske napominju kako su intenzivniji nadzori u prometu dali pozitivne rezultate kroz trend smanjenja broja prometnih nesreća uzrokovanih neprimjerenim brzinama, tako da se od 1. do 19. studenog dogodilo 14 nesreća uzrokovanih brzinom, dok ih je lani bilo 23, i nije bilo nesreća sa poginulim dok je u tom vremenu prošle godine u jednoj nesreći poginula jedna osoba. Broj nesreća uzrokovanih brzinom je smanjen za 39 posto, dok je broj nesreća sa nastradalim osobama smanjen za 56 posto.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.