Odlučila Vlada: Slovenska Iskra preuzima NCP Remontno brodogradilište Šibenik!

Slovenska tvrtka Iskra brodogradilište novi je koncesionar pomorskog dobra koje je do sad koristio NCP Remontno brodogradilište Šibenik u Mandalini, odlučila je hrvatska Vlada. Slovenci u roku od 90 dana moraju uplatiti kunsku proturvijednost 300 tisuća eura i tek onda će postati koncesionar. Također u roku od 90 dana moraju Ministarstvu mora prometa i infrastrukture dostaviti ovjerenu zadužnicu u iznosu od 1.311.016 kuna, što predstavlja iznos od dvije godišnje naknade za stalni dio koncesijske naknade, a instrument je osiguranja naplate koncesije.

Novi koncesionar,  Iskra brodogradilište će, odlučila je Vlada, pomorsko dobro u Mandalini moći koristiti do 24. listopada 2034. godine.

Iskra brodogradilište 1 d.o.o. novoosnovano je trgovačko društvo u stopostotnom vlasništvu ISKRA d.d.  dioničkog društva registriranog u Republici Sloveniji, sa sjedištem u Ljubljani

Kako je priopćeno iz NCP-a Iskra d.d., odnosno Grupa Iskra, vodeći je regionalni globalno prisutan ponuđač inteligentnih industrijskih rješenja i najsuvremenijih elektrotehničkih proizvoda, s dugogodišnjom tradicijom još od 1946. godine te je najveće slovensko poduzeće koje se bavi automatizacijom procesa, komunikacijskim i sigurnosnim sustavima za distribuciju električne energije, prijenosnih i mrežnih sustava, komunikacija putem visokonaponskih vodova, automatizacije željezničkog i cestovnog prijevoza te softverskih rješenja na području energetike i logistike. Proizvodi proizvode iz područja energetike, elektronskih kondenzatora, elemenata za suzbijanje smetnji, tehnika prebacivanja, električnih mjernih instrumenata, baterija, antena, jezgara i potenciometara, a nudi  usluge s područja galvaniziranja te upravljanje i održavanje objekata.

Grupa Iskra u 100-postotnom vlasništvu obitelji Šešok, a Dušan Šešok bivši je Peterleov ministar financija i Drnovšekov ministar graditeljstva i industrije. Danas gripa zapošljava više od 1.200 radnika, a temeljni kapital je veći od 28 milijuna eura.

‘U Šibeniku smo prepoznali brodogradilište NCP kao potencijal za investiciju, koje unatoč svim poteškoćama i krizi u brodogradnji posluje operativno pozitivno i bez državnih subvencija, ali koje je zbog visoke razine zaduženosti i investicija u neoperativnu imovinu završilo u stečaju te mu je prijetilo gašenje proizvodnje i nepovratni gubitak radnih mjesta’, poručili su Slovenci.

Novi koncesionar preuzet će svu imovinu NCP Remontnog brodogradilišta u stečaju koja je bitna za poslovanje  te preuzeti sve proizvodne radnike trenutačno zaposlene u društvu NCP Grupa, koje je za vrijeme stečaja operativno obavljalo brodograđevnu i remontnu djelatnost na koncesijskom području, sve kako bi se ostvario kontinuitet u poslovanju te izvršio transfer poslovanja na novog koncesionara.

Cilj Iskre je, najavili su, nastaviti i dovršiti sve započete poslove koje je ugovorio NCP te će dodatno razvijati brodograđevnu i remontnu djelatnost, uvoditi nove tehnologije pri tome primjenjujući najbolja iskustva industrijskog managmenta.

 

 

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.