Odvjetnik Frane Lučića tuži službeni Beograd u ime logoraša, a kreće i u pohod na Knin

Ugledni zagrebački odvjetnik šibenskih korijena Šime Savić podignuo je tužbe protiv Republike Srbije u kojima traži naknadu štete za zločine počinjene na Ovčari 1991. godine. Savić službeni Beograd tuži pred Općinskim sudom u Zagrebu jer su ljudi s Ovčare zarobljeni u Hrvatskoj, a oni koji nisu likvidirani, prebačeni su u logore u tadašnjoj Jugoslaviji, odnosno na području današnje Srbije.

Šibenski portal u posjedu je tužbi u kojima odvjetnik Šime Savić, u ime ubijenih i zlostavljanih hrvatskih državljana, traži odštetu.

– Nedvojbeno je da su hrvatski državljani zarobljeni u Hrvatskoj te da su mučeni na prostoru Republike Hrvatske, točnije na Ovčari. Od tamo su prebačeni u srbijanske logore gdje su ih vojne i paravojne formacije mučile da bi naposljetku dio njih bio razmijenjen – kazao nam je Savić.

Frane Lučić nakon 11 godina bliže odšteti. Općina Tisno i DVD prihvatili njegove trajne troškove i izgubljenu zaradu

Budući da tuži Srbiju pred hrvatskim sudom, zanimalo nas je kako se misli naplatiti od Republike Srbije u slučaju pozitivnog ishoda presude, a da to Beograd odbije platiti…

– Moji štićenici se mogu naplatiti na imovini Srbije u Hrvatskoj, ali i naša Vlada može blokirati ulazak Srbije u Europsku uniju dok ne isplate odštetu. Hrvatski ratni zarobljenici traže odštetu za svaki dan proveden u zatočeništvu, a riječ je o tisuću kuna po danu – rekao je zagrebački odvjetnik.

Zagrebačkom odvjetniku javili su se i branitelji koji su bili u Kninu, a koji su bili zatočeni u nekom od srpskih logora i zatvora. I oni traže odštetu, a uskoro će biti podignuta tužba na nekom od hrvatskih sudova.

Inače, Šime Savić je široj javnosti postao poznat kao jedan od kandidata za Ustavni sud, ali i kao branitelj Frane Lučića, jedinog prežvjelog vatrogasca s Kornata koji do dana današnjeg nije dobio ni kune odštete od države. Također, o njemu je Šibenski portal pisao kao o sudioniku jednog od prvih puškaranja tijekom stvaranja hrvatske države kada su četnici blokirali autocestu. Savić je tada bio pomoćnik zapovjednika policijske postaje u Kutini i uz nekolicinu svojih policajaca uspio rastjerati srpske pobunjenike.

Prvi okršaj ’91. na autocesti koja je bila blokirana do Bljeska. Pročitajte kako je šibenski policajac ‘cigankom’ rastjerao četnike

(Foto: Privatni album)

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.