Odzvonilo štukama u Krki: Elektrošokerom na predatora naseljenog iz sliva Dunava

Tridesetak ovlaštenih ribolovaca okupit će se u subotu, 3. veljače u 12 sati na Ćorića jezero/Brljansko jezero i u nedjelju, 3. veljače u 11 sati na obali kod manastira Krka, radi ciljanog izlova štuke, strane invazivne vrste u rijeci Krki.

Javna ustanova ‘Nacionalni park Krka’ predvidjela je u svom Godišnjem programu zaštite, održavanja, očuvanja, promicanja i korištenja Nacionalnog parka ‘Krka’ za ovu godinu, u sklopu aktivnosti zaštite i očuvanja biljnih i životinjskih svojti, izlov štuke iz rijeke Krke. Slijedom toga, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike donijelo je Rješenje kojim se projektnom partneru, tvrtki ‘Biota’ i voditelju projekta doktoru znanosti Dušanu Jeliću dopušta korištenje elektroagregata kao neselektivne metode hvatanja riba na području vodotokova u Nacionalnom parku ‘Krka’ u okviru ciljanog izlova štuke.

stuka2

Štuka je u Krku unesena iz dunavskog slijeva i kao predator predstavlja opasnost za autohtone ribe. U rijeci Krki obitava 30 vrsta riba, među kojima je čak deset endema, što je svrstava u prirodne spomenike najviše kategorije. Izraziti endemi su glavatica i zlousta, a brojnošću prevladavaju ilirski klen i potočna pastrva. Posebnost Nacionalnog parka „Krka“ su i dva stenoendema, endemi usko lokalizirani na manja područja, visovačka pastrva i visovački glavočić te je njihovo očuvanje od iznimne važnosti, zbog čega je NP ‘Krka’ i pokrenuo projekt uklanjanja štuke.

Izlov štuke ribolovnim alatima i elektroagregatom počet će 3. veljače na području Ćorića jezera/Brljanskog jezera, uzvodno i nizvodno od ceste, i nastaviti se 4. veljače na području manastira Krka. Sudjelovat će članovi športsko-rekreacijskog društva Krka Knin, djelatnici Hrvatske agencije za okoliš i prirodu, Biota, Hrvatskog instituta za biološku raznolikost  i djelatnici Javne ustanove ‘Nacionalni park Krka’, dok će čuvari prirode nadgledati cijeli proces.

Stručno mišljenje je dala i Hrvatska agencija za okoliš i prirodu, koja navodi kako radnje koje se provode u cilju uklanjanja štuke neće negativno utjecati na populacije strogo zaštićenih riba. U Rješenju se još navodi da uhvaćene strogo zaštićene vrste riba treba vratiti neozlijeđene natrag u vodotok, dok strane i/ili invazivne vrste treba ukloniti. Upravo zato koristit će se elektroagregat koji samo omamljuje ribu i čija je primjena inače u vezi sa znanstveno-istraživačkim radom u ribarstvu.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.