Oglasio se Meteoalarm! Stižu grmljavinski pljuskovi, a možda se nađemo i u oku ciklone

Našim se krajevima približava novi frontalni poremećaj zbog čega je Meteoalarm za šire šibensko područje objavio nekoliko narančastih upozorenja. Već tijekom noći i sutra promjena vremena će zahvatiti naše krajeve pa se lokalno očekuju kiša, pljuskovi i neverini, a oborine mogu biti i obilnije, piše Šibenik Meteo.

Prvo upozorenje se odnosi na lokalno obilne oborine koje mogu biti i veće od 50 litra po četvornome metru te uzrokovati bujične poplave. Drugo se odnosi na pojavu grmljavinskih pljuskova čija je vjerojatnost za pojavu veća od 70 posto.

meteoalarm1809

Centar ciklone tijekom utorka će se najprije nalaziti nad sjevernim Jadranom. U takvoj situaciji na prednjoj strani ciklone će sa jugozapada stizati vrlo vlažna i topla te nestabilna zračna masa. Na putu te mase će se naći Kvarner te zadarski kraj. Kako će ciklona biti gabaritno mala dok se ne pokrene ka jugu upravo na ovom potezu od kvarnerskih otoka pa prema Biogradu valja očekivati razvoje olujnih sustava. Ti sustavi će vrlo vjerojatno biti i jaki pa mogu donijeti dosta oborina u kratko vrijeme.

Inače utorak može biti vrlo zanimljiv zbog blizine kretanja centra ciklone uz obalu. Naime, centar je najstabilniji dio ciklone, često je i taj dio ciklone vedar, osobito, ako se radi o dobro formiranom vrtlogu. Kako se predviđa da će se centar ciklone kretati niz obalu tako će područje kojim bude išao centar imati prolazno smirivanje vremena uz moguće razvedravanje te bonacu. Nakon što se centar ciklone bude udaljavao stiže novo naoblačenje te opet oborine i jačanje vjetra.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.