On je najpostojaniji i svi ga vole zbog sirotinjskog lita i man’te unučadi

Od danas smo u klimatološkoj jeseni, koja astronomski počinje tek 23. rujna u 2.54 sati. Ono što je za sada sigurno jest da će prvi vikend rujna biti prilično kišovit te da će od sredine sljedećeg tjedna još biti ‘babljeg ljeta’.

Rujan je najpostojaniji mjesec u godini i donosi manje grmljavina i oborina, a nije ni posebno vjetrovit. Rujan nosi ime po tome što se u tom mjesecu ore ili ruje zemlju ili po boji zrelog, rujnog grožđa ili pak listova koji dobiju rujnu boju.

Rujan je danas zbog ‘babljeg ljeta’ omiljeni mjesec, a i nekad se znalo reći da ‘Mihovilovo lito ili sirotinjsko lito, više godi od pravog lita’. Narod je dugo čekao rujan i jer je nakon cjelogodišnjeg rada u tom mjesecu kupio ljetinu ili intradu i uživao u plodovima svoga mukotrpnog rada.

Prema višegodišnjim praćenjima vremenskih prilika u rujnu Državni hidrometeorološki zavod izračunao je srednju rujansku temperaturu u Šibeniku koja iznosi 20,6°C. Rujanski apsolutni minimum od 6,9°C u Šibeniku je izmjeren 30. rujna 1995. godine, dok je do sada najtopliji rujanski dan u našem gradu bio 7. rujna 2008. kada je izmjereno 35,4°C.

Dan se skraćuje i u rujnu broj sunčanih sati osjetno pada na 253, dok je u kolovozu iznosio 329. Prosječna količina kiše u rujnu u Šibeniku je oko 80 litara po četvornom metru i to u ukupno sedam kišnih dana. Rujan u Šibeniku ima u prosjeku i 11 sunčanih dana, čak 18 toplijih od 25°C i tri dana toplija od 30°C.

Za razliku od šibenskog, kninski rujan grije na prosječnih 18,3°C, uz raspon od minimalnih 1°C do apsolutnog maksimuma od 37,9°C.

U pučkoj meteorologiji znalo se reći da će četiri tjedna rujna nalikovati prvom danu tog mjeseca ili ‘kakav je rujnu početak, takav mu je i kraj’. U narodu se pamtio rujan jer se vjerovalo da će isti biti i ožujak. Pratilo se i lastavice jer ‘ako ne odu lastavice do sv. Mihovila, neće biti oštra zima’.

Najviše narodnih mudrosti u rujnu se veže uz berbu i vino. ‘Što smo bliže svetom Mihovilu, sve je više grožđa u krtolu’, ‘vino je cviće kojin se valja znat kitit’. Loza, grožđe i vino opisani su u izreci ‘majka grbava, dica lipa, unučad ma’nita’.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.