Oproštaj od Zdravka Perana: ‘Hvala što ste bili čvrsta ruka koja je školu vodila kao svoju drugu obitelj’

Komemoracija za preminulog Zdravka Perana, ravnatelja Prometno-tehničke škole Šibenik i člana Hrvatskog društva sudskih vještaka i procjenitelja, održana je danas u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku, gdje su se prigodnim riječima od njega oprostili kolege i prijatelji.

Dijana Ercegović, pročelnica za prosvjetu, znanost, kulturu i sport Šibensko-kninske županije, istaknula je kako je Peran ostavio neizbrisiv trag u prosvjeti.

– Vrlo teško je naći riječi koje bi bar malo ublažile tugu koja se razlila u našem radnom okružju, među prosvjetnim djelatnicima i našim srcima. Tužna vijest potresla je i naš grad Šibenik u kojem je ostavio neizbrisiv trag. Imala sam veliku čast poznavati ga i surađivati s njim dugi niz godina. Bio je drag, vrijedan suradnik i kolega i uvijek spreman pomoći, a pogotovo učenicima. Bio je iznad svega skroman i jednostavan čovjek – istaknula je Ercegović.

Dražen Sekso, ravnatelj Srednje strukovne škole obratio se u ime kolega ravnatelja istaknuvši specifičnost odnosa među njima.

– Veteran među nama, učitelj, savjetnik, skroman. Odnos među ravnateljima je bio specifičan i nikad se nije ustručavao tražiti savjet od nas mlađih niti nama nešto spriječiti da doznamo od njega. O tome svjedoči i vođenje škole koju je osnovao i koju je duboko proživljavao u sebi sve do kraja. Iznenadna vijest o smrti nas je toliko šokirala, jer izgubili smo kolegu i dugogodišnjeg voditelja tima ravnatelja srednjih škola u županiji i jednog od rijetkih ravnatelja koji je imao toliki staž na ravnateljskom mjestu – zaključio je Sekso.

Pokojni Zdravko Peran bio je i član Hrvatskog društva sudskih vještaka i procjenitelja te je u listopadu trebao postati i njihov počasni član.

– S nevjericom i tugom svi smo zanijemjeli u sijedu navečer kada je do nas došla vijest o preranom odlasku našeg dugogodišnjeg kolege i člana Zdravka Perana. U utorak smo razgovarali o strategiji utjecaja na Vladu o neophodnosti donošenja novog zakona o sudskim vještacima i procjeniteljima koji bi omogućio znatno unapređenje rada sudskih vještaka. Prisjećamo se i 13. rujna 2013. godine kada je nakon temeljitih i rigoroznih provjera koje su trajale šest mjeseci, Zdravko bio izabran kao kandidat s najboljim kompetencijama za člana Europskog istraživačkog centra za nesreće u Europskoj uniji. Nažalost, život je putovanje i nikad ne znamo kad će prestati, ali njegova obitelj i mi možemo biti ponosni na njegov. Opraštamo se od osobe koja je bila na strani pravde i ljubavi prema čovjeku, volio svoju obitelj i pomno je čuvao te je odvajao svoj privatni život od očiju javnosti – naglasio je Damir Čogelja u ime Hrvatskog društva sudskih vještaka i procjenitelja.

Da je Peran bio cijenjen i poštovan u svojoj Prometno-tehničkoj školi, poručile su i profesorice iz škole Marina Saračević Živković i Zorana Bačelić.

– Hvala vam što ste nam bili oslonac i čvrsta ruka koja je našu školu vodila kao svoju drugu obitelj i što nikad niste mislili samo na sebe. Učili ste nas da otvaramo oči za nevolje drugih, praštati i biti sućutni. Hvala vam što ste nam svima bili poticaj da radimo kreativno, kvalitetno i odgovorno. Doveli ste nas, kao školu i kao pojedince, do postignuća o kojima mnogi od nas nisu mogli ni sanjati. Jedna mala škola i mali ljudi postali su respektabilni i prepoznatljivi u svojoj sredini. Hvala vam za šale i veselja, ali i za strogost i za svaki mladi život koji smo zajedno izveli na ispravan put. Nedestajat ćete nam neizmjerno i svakodnevno, no ostavili ste nam veliku odgovornost i obavezu da vas slijedimo dosljedno – riječi su profesorice Bačelić.

Podsjetimo, posljednji ispračaj Zdravka Perana je na gradskom groblju Kvanj u 15.15 sati, dok će pogreb biti na mjesnom groblju u Grebaštici u 16 sati.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.