Osiguran novac za izgradnju novog ulaza u Nacionalni park Krka u Lozovcu

Javnoj ustanovi Nacionalni park ‘Krka’ za projekt Centra za upravljanje posjećivanjem Nacionalnog parka Krka – Lozovac, odobreno je skoro 71,7 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Riječ je o projektu uređenja ulaza u NP Krka u Lozovcu za koji će ugovor o sufinanciranju s ministricom regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijelom Žalac biti potpisan u srijedu, 4. travnja u Nacionalnom parku Paklenica.

Ukupni prihvatljivi troškovi projekta iznose 84.351.360 kuna, a Europski fond za regionalni razvoj sufinancira 85 posto, odnosno 71.698.656 kuna u obliku bespovratnih sredstava. Preostali iznos osigurat će JU Nacionalni park Krka.

– Ovo je jedan od naših strateških projekata cilj kojeg je, izgradnjom infrastrukture za prijam i upravljanje i edukacijom posjetitelja, povećati privlačnost NP ‘Krka’ kao turističke atrakcije, jačati obrazovne kapacitete za interaktivnu edukaciju i informiranje posjetitelja, postići kvalitetniji prostorni i vremenski raspored posjetitelja, te ukupni društveni, gospodarski i ekološki boljitak. S obzirom na to da većina posjetitelja u Park uđe na ulazu Lozovac, novi Posjetiteljski centar omogućit će kvalitetan prijam, edukaciju i prostorni i vremenski raspored posjetitelja u cilju rasterećenja Skradinskog buka, te pravovremene informacije o uzvodnim lokalitetima u novoizgrađenoj informativno-edukativnoj infrastrukturi, ističe Krešimir Šakić ravnatelj Javne ustanove ‘Nacionalni park Krka’.

Lozovac2

Izgradnja i stavljanje u funkciju kompleksa ulaza Lozovac uključuje izgradnju i opremanje zgrade Posjetiteljskog centra, koja će sadržavati multimedijske, prezentacijske, administrativne i ugostiteljske sadržaje, raspoređene u četiri bloka, kao i sanitarni blok, te izgradnju i uređenje prometnica, parkirališta i pješačke površine. Nalazit će se na prostoru sadašnjeg bifea, a protezat će se do postojećeg sanitarnog čvora. Nova zgrada, po projektu studija Atmosfera iz Zagreba, sama po sebi će, zajedno s jedinstvenim vidikovcem, biti svojevrsna atrakcija.

– Po potpisivanju ugovora o sufinanciranju projekt će biti predstavljen javnosti, nakon čega će Javna ustanova ‘Nacionalni park Krka’ pokrenuti pripremu postupka za odabir izvođača radova, s obzirom na to da su već dobivene sve potrebne dozvole, kazao je Šakić.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.