Imamo državu, ali gubimo društvo

Ostojić u Šibeniku predstavio SDP-ov antikorupcijski plan, a Restović odapeo otrovne strelice prema Miji Matić jer je prevarile biračeFoto: Hrvoje Jelavić/Pixsell

Potpredsjednik SDP-a Rajko Ostojić danas je u prostorijama te stranke u Šibeniku predstavio antikorupcijski program kako bi se suzbila, kako kaže, maligna bolest društva, a još je iznio stranačke ideje u vezi turizma, zdravstva i legalizacije industrijske konoplje. Govorio je i prvi čovjek gradske organizacije SDP-a Tonči Restović koji je odapeo otrovne strelice oko prelaska Mie Matić iz SDP-a u stranku Milana Bandića, što je nazvao primjerom prevare birača.

– Korupcija uništava naš identitet, integritet, kulturu i tradiciju. Jednom riječju, uništava naše društvo. Korupcija je danas skoro pa društveno prihvatljivo ponašanje, osobito i poglavito kada su u pitanju HDZ-ove vlade i jedinice lokalne samouprave. Živimo u 21. stoljeću; Facebook zna što nam se sviđa, Google zna što pretražujemo, Twitter zna što razmišljamo, a mi ne znamo kako se troši naš novac. I to je naprosto nedopustivo da neke platforme znaju o nama sve, a mi ne znamo kako se troši budžet grada Šibenika i Šibensko-kninske županije – naglasio je na početku Ostojić.

Što se tiče političke korupcije, ona je u državi na visokoj razini. U ovom sazivu Hrvatskog sabora čak 35 zastupnika je promijenilo dres. Nikad više. I to je ključan razlog, veli potpredsjednik SDP-a, zašto mladi odlaze iz Hrvatske.

– Nemaju povjerenja u državu, društvo i zato smo u SDP-u pokrenuli naš antikorupcijski program. On je za početak u načelu akcijski plan, a od novinara i nevladinih udruga tražimo da nas provjeravaju. Antikorupcijski indeks srozao se za vrijeme ove vlade, a slično je i s drugim indeksima. Imamo hrvatsku državu, ali gubimo hrvatsko društvo – poručio je Ostojić.

U zadnjih sedam godina je skoro 500 tisuća građana otišlo u inozemstvo. No, smanjuje se broj osiguranika u zdravstvenom sustavu, a povećava lista čekanja. To je paradoks. Slijedi privatizacija zdravstva protiv koje će se SDP oštro boriti.

– Tri godine su pojeli skakavci u turizmu jer je izgubljena konkurentnost budući da je PDV povećan na 25 posto, a sada ga pokušavaju sniziti na 13 posto. Naša četvrta inicijativa je mogućnost iskorištavanja industrijske konoplje, ne samo u zdravstvene svrhe, farmaceutske tvrtke, nego za nekoliko tisuća proizvoda. Neki se toga plaše pa kažu da je Nizozemska to legalizirala, ali ta država je po indeksu inovacije na drugom ili trećem mjestu na svijetu – smatra Ostojić.

S druge strane, Restović je kazao kako je korupcija u našem društvu prepoznata kao nešto što je najpogubnije u svakom smislu riječi. Ona uzrokuje egzodus mladih iz Hrvatske.

– U društvu koje je, ja bih rekao, umreženo korupcijom na svim razinama, mladi ne vide perspektivu i to je jedan od glavnih razloga zašto odlaze. Moguće je da smo mi stariji koji radimo već oguglali na korupciju, stoga imate i određena razmišljanja u društvu koja su uvriježena pa tako kažu da svi kradu, da su svi umreženi, ništa ne valja, svi su isti… Međutim, to je lagan način razmišljanja. Ključno je detektirati probleme u društvu, a nismo jedino društvo koje ima probleme s korupcijom – rekao je Restović.

Korupcija je jaka kočnica za razvoj Hrvatske, a niz je primjera političke korupcije pa i u Šibeniku.

– Kad smo kod te famozne političke korupcije, naglasit ću da vijećnici prelaze iz jedne opcije pa tako varaju birače koji su im dali glas. Navest ću i primjer Mie Matić u Gradskom vijeću. U proteklim sazivima je bilo još takvih primjera. Druga priča je zapošljavanje jer je gradonačelnik nekoliko puta obznanio imena ljudi koji će biti pročelnici u Gradu, a da natječaj još nije ni raspisan, a kamoli proveden. Naravno da je to sve skupa povezano s vraćanjem usluge stranačkim poslušnicima, a to je nešto, što nam se definitivno obija od glavu u smislu preobrazbe našeg društva u modernu zapadnu civilizaciju – dodao je Restović.

Naposljetku se Ostojić osvrnuo i na presudu Visokog prekršajnog suda kojim je ‘Za dom spremni’ okarakterizirao kao isključivo ustaški pozdrav koji je zabranjen i u umjetničke svrhe.

– To je pozdrav Nezavisne države Hrvatske, fašističke i rasističke tvorevine. Dobro je da je predsjednica protiv toga pozdrava i nadam se da neće promijeniti svoje mišljenje kao što ga mijenja svakih 15 dana – zaključio je Ostojić.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.