Ove nedjelje starta osma žirjanska ‘piciklijada’

Najudaljeniji otok šibenskog arhipelaga – Žirje ove će nedjelje, 23. rujna, po osmi put biti domaćin biciklističke utrke, odnosno popularne ‘piciklijade’ poznatije kao Đir za žir. Kao organizator ove tradicionalne manifestacije potpisuje se ekološka udruga Žir s otoka domaćina, a za sve ljubitelje pedalanja, prirode, zabave i druženja organiziran je i prijevoz do otoka i natrag u Šibenik. Trajekt iz Šibenika prema otoku polazi u 11.30 sati, a upravo će na brodu svi zainteresirani za sudjelovanje u utrci moći zatražiti svoj primjerak prijavnice i ispunjenju je predati jednom kad stignu u samo srcu otoka, na seoski trg Srcelu. Na istom mjestu održavat će se veći dio programa – tu je start i cilj, zabavni program i tu će se svečano obznaniti imena ovogodišnjih pobjednika. Utrka je podijeljena u nekoliko kategorija pa će sudionici kategorija sport, rekreativci, djeca do 15 i djeca do 13 godina svoju utrku započeti u 14 sati, a najmlađi sudionici, djeca do osam godina utrku započinju četrdeset i pet minuta kasnije. Nakon službenog završetka utrke i proglašenja pobjednika po kategorijama, podijele medalje i zajedničkog fotografiranja, na programu je zasluženi ručak za sudionike utrke i goste, a potom i zabava. Za one koji ne žele dočekati mrak na otoku, organiziran je prijevoz trajektom koji polazi u 17 sati iz uvale Muna, a one koji će žirjansku ‘piciklijadu’ ispratiti do kraja čekat će trajekt na tom istom mjestu s polaskom u 21 sat.

Organizatori Đira za žir ništa nisu prepustili slučaju pa su organizirali i prijevoz do otoka čak dva dana prije utrke kako bi se sudionici stigli odmoriti, upoznati stazu ili samo razgledati otok. Jadrolinijin trajekt vozit će 21. i 22. rujna iz Šibenika prema Žirju u 11.30 i 16.30 sati.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.