Moguć je Sredozemni uragan

Ovih dana ploviti se ne mora, a opet, bilo bi dobro imati Arku

Na dva kraja županije jučer su se izlile obilnije oborine kojih je Šibenik ostao pošteđen. Nakon neverina koji je jučer ujutro zahvatio otok Murter, Pirovac i okolicu još izraženiji razvio se poslijepodne na jugu kod Rogoznice i uz grmljavinske pljuskove tom području za kratko vrijeme donio čak 30 litara kiše po četvornom metru.

Jutro je na šibenskom području oblačno s mjestimice slabom kišom. Puše umjeren do jak istočni vjetar. Temperatura zraka u 6 sati iznosila je u Jezerima 15 °C, u Skradinu, Pirovcu, Zatonu i na Žirju 14, u Šibeniku, Vodicama, Kninu, Oklaju i Rogoznici 13, u Primošteni i na Miljevcima 12, a u Drnišu 11 °C.

Obilne kiše bit će i danas u Dalmaciji, pa su lokalno moguće i bujične poplave, a zbog jakog i olujnog jugo i neke rive mogu biti poplavljene. Jugo će brzo jačati te udari sredinom dana na moru mogu dosegnuti brzine i do 130 kilometara na sat zbog čega je Meteoalarm izdao najviše crveno upozorenje za morski dio županije, te narančasto za obalni dio. Na Jadranu će neke rive biti poplavljene i zbog dodatne kombinacije jakog i olujnog juga, povremeno na udare i orkanskoga, te opet sniženoga tlaka zraka i visoke plime. Premda će sunčana razdoblja biti prava rijetkost, danju će biti relativno toplo, od 14 do 18 °C.

Uz obale sjeverne Afrike formirala se duboka ciklona koja bi prema nekim modelima mogla prerasti u Sredozemni uragan ili Medicane. Ova ciklona od afričkih obala svoj put će nastaviti prema srednjem Sredozemlju i Italiji da bi se u srijedu našla upravo nad našim područjem i Jadranom.

Na Jadranu će vladati jugo pa će kiša biti česta, ponegdje i obilna. U srijedu u Dalmaciji lokalno može pasti i više od 100 litara kiše po četvornome metru. Jako i olujno jugo u srijedu će slabjeti i samo prolazno okrenuti na sjeverozapadnjak, podno Velebita i buru. Ponovno obilnija oborina moguća je za vikend, kada će i jugo opet jačati.

Izvori: Šibenik MeteoDHMZHRTVremenska prognoza by Silvio

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.