Ovogodišnje cjepivo ne štiti od gripe koja dominira u Hrvatskoj. Koliko je onda zapravo učinkovito?

Cjepivo protiv gripe kojim su se cijepili mnogi stanovnici Hrvatske, a među njima i gotovo 6.700 stanovnika Šibensko-kninske županije, ne ‘pokriva’ tip gripe B koji trenutačno hara kod nas. Upitali smo stoga Ankicu Parat Baljkas, šeficu Epidemiološke službe županijskog Zavoda za javno zdravstvo, koliko je zapravo cjepivo učinkovito.

– Osobe koje su cijepljene, a dobiju gripu, za pretpostaviti je da će imati blaže simptome od onih koji se uopće nisu cijepili. Znamo da postoji križni i memorijski imunitet, posebice za one osobe koje se cijepe iz godine u godinu, i oni su zasigurno više zaštićeni od onih koji se uopće ne cijepe – objašnjava Parat Baljkas.

cijepljenje gripa

Prema podacima laboratorija Nacionalnog referentnog centra za gripu, koji djeluje pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, u čak 79 posto slučajeva kod oboljelih prevladava virus gripe B, dok se lagano bilježi i porast udjela virusa gripe A. Drugim riječima, trovalentno cjepivo koje je u opticaju ‘pokriva’ dva tipa A gripe i jedan tip B gripe, no ne onaj koji prevladava na području Hrvatske.

– Općenito je to problem s cjepivom i gripom. Virusi tip A i tip B cirkuliraju u svijetu, i prije samog završetka proizvodnje cjepiva u njega se ubacuje onaj soj za koji se pretpostavlja da će cirkulirati u toj sezoni. Međutim, sam virus i kad se pojavi može mutirati, jer je virus gripe oćenito sklon mutaciji. S druge strane, preporuka Svjetske zdravstvene organizacije je da se četverovalentnim cjepivom cijepe samo najranjivije skupine, oboljeli od malignih bolesti, transplantirani bolesnici i osobe sa izrazito slabim imunitetom – tvrdi Parat Baljkas.

Od gripe je dosad umrlo dvoje ljudi u Zagrebu i Koprivnici, a u oba slučaja bila je riječ o kroničnim bolesnicima starije životne dobi. Trenutno je u Hrvatskoj prijavljeno oko dvije tisuće oboljelih od gripe, a paralelno rastu i brojke za Šibensko-kninsku županiju.

– U 51. tjednu 2017. godine imali smo jednu prijavu osobe oboljele od gripe, u 52. tjednu brojka se popela na pet prijava, dok u prvom tjednu 2018. godine bilježimo ukupno 52 prijave oboljelih od gripe – kazala nam je šefica Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije.

Zabilježeni prvi slučajevi gripe u županiji: Evo kako je razlikovati od prehlade i kada potražiti pomoć liječnika

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.