Sudio mu nenadležan sud?

Pada presuda Horvatinčiću? Obrana našla opravdan razlog za rušenje presude

Kako piše Jutarnji list, navodno je Županijski sud u zadru već poništio presudu Općinskog suda u Šibeniku kojom je Tomislav Horvatinčić osuđen za smrt talijanskih nautičara Francesca Salpietra i Marinele Patella Salpietro u kolovozu 2001. godine.

Prema neslužbenim informacijama sa zadarskog Županijskog suda, čini se da ni nakon više od osam godina nije izgledno pravomoćno okončanje kaznenog postupka protiv zagrebačkog poduzetnika Tome Horvatinčića (72), optuženog za izazivanje pomorske nesreće u kojoj su smrtno stradali talijanski supružnici.

Naime, čini se da ni posljednja osuđujuća presuda za Horvatinčića, donesena u ožujku na Općinskom sudu u Šibeniku, nije prošla ‘kontrolu’ na drugostupanjskom, Županijskom sudu u Zadru. Prema neslužbenim informacijama, prvostupanjska osuđujuća presuda ukinuta je iz formalnih, procesnih razloga.

Prema izvorima Jutarnjeg lista, zadarski suci ovaj su put bili skloni potvrditi osuđujuću presudu, smatrajući da su sva činjenična utvrđenja nižeg suda pravilna te da bi došle u obzir samo manje preinake izrečene kazne od četiri godine i deset mjeseci zatvora. No, utvrdili su da je jedan od žalbenih navoda obrane, strogo formalne prirode, posve osnovan te da bi potvrđivanje presude bilo u suprotnosti s ustaljenom sudskom praksom. Konkretno, radi se o prigovoru da je predmet dovršen i nepravomoćno presuđen na stvarno nenadležnom sudu.

Posljednje izmjene KZ-a, koje su stupile na snagu 4. siječnja ove godine, dovele su do promjene stvarne nadležnosti sudova za kazneno djelo koje se Horvatinčiću stavlja na teret. Naime, Općinski sudovi nadležni su za provođenje prvostupanjskih postupaka za kaznena djela za koje je zaprijećena zatvorska kazna do 12 godina zatvora.

Posljednjim izmjenama KZ-a, kada je maksimalna kazna povećana do 15 godina, kazneno djelo za koje se progoni Horvatinčića prešlo je u nadležnost županijskih sudova. No, Općinski sud u Šibeniku, na kojem je u trenutku stupanja na snagu posljednjih izmjena KZ-a već bio u punom jeku i treći ponovljeni postupak, nije se oglasio stvarno nenadležnim, nego je suđenje privedeno kraju i Horvatinčić je u ožujku nepravomoćno osuđen na nepunih pet godina zatvora.

Cijeli tekst pročitajte OVDJE.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.