Pauk smatra da od spajanja pojedinih odjela šibenske i kninske bolnice nema pomaka na bolje

Ilustracija/Arhiva

Opća bolnica Šibensko-kninske županije i Opća i veteranska bolnica ‘Hrvatski ponos’ Knin, Županijska bolnica Čakovec i Opća bolnica Varaždin, Opća županijska bolnica Vukovar i Opća županijska bolnica Vinkovci, Opća bolnica ‘Dr. Josip Benčević’ Slavonski Brod i Opća bolnica Nova Gradiška te Opća županijska bolnica Požega i Gradska bolnica Pakrac, bolnice su čiji bi se pojedini odjeli trebali spojiti, piše Jutarnji.hr.

Iako svi detalji još nisu poznati, odluke su predviđene za 4. kvartal godine. Ministar zdravstva Milan Kujundžić ranije je rekao da bi racionalno spajanje značilo uštede na mjesečnoj razini i do 30 milijuna kuna, no novac nije jedina, čak ni prva, smjernica zbog koje bi se provelo spajanje.

Naime, na ovaj način pokušat će se stvoriti centri izvrsnosti, što bi trebalo biti pozitivno za pacijenta, ali i za liječnike.

Jedna od mogućih prepreka spajanja mogla bi se dogoditi ako osnivači i vlasnici općih i županijskih bolnica, a to su gradovi i županije, ne budu skloni tome da se iz njihove bolnice preseli neki odjel u drugu bolnicu.

Šibensko-kninski župan Goran Pauk za Jutarnji je izjavio da zna za takve planove.

– Nemam nikakve konkretne podatke. Načelno nisam ni za niti protiv, ali smatram da nema nekih bitnih pomaka nabolje s takvim rješenjima. Ono što ćemo sigurno tražiti su svi parametri, od financija, kako to utječe na pacijente, ali i na liječnike, kaže Pauk i dodaje da se jasno treba znati tko upravlja bolnicama.

Jer, ako je, kaže Pauk, lokalna samouprava vlasnik, onda ne bi trebali za svaku iglu ili zaposlenje pitati državu.

– Treba se jasno postaviti kako sustav funkcionira jer jedino tako se može nešto dobro dogoditi, a što se spajanja tiče, o tome će se itekako trebati raspravljati, ističe Pauk.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.